Годишна инфлация от 3.1% отчетоха наскоро от Националния статистически институт.С

...
Годишна инфлация от 3.1% отчетоха наскоро от Националния статистически институт.С
Коментари Харесай

Коя основна храна поскъпна с над 100% през 2018 г.

Годишна инфлация от 3.1% регистрираха неотдавна от Националния статистически институт.

С какъв брой нарастнаха през миналата година главните хранителни артикули, плодове и зеленчуци?

Справка на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите демонстрира, че множеството от главните храни регистрират намаляване в цените си през 2018 година, а една дребна част от тях се търгуват по цени на едро на по-високи равнища.

При състояние че цените в магазинната мрежа са по-високи по отношение на 12 месеца по-рано, това би означавало, че надценката, която търговците поставят, е по-висока от преди година.

Като живеещи в страната с най-ниските приходи в Европейски Съюз, огромна част от жителите избират да купуват по-нискокачествени и евтини артикули. Въпреки това, процентът от приходите ни, който даваме за храна, е много по-голям от междинния за общността.

Но дано се върнем към статистиката.

Какво поевтиня и какво нарастна през миналата година?

Осем от главните храни регистрират спад в цената си на едро от повече от 10%. Тук попадат яйца и ябълки, изгубили 31 и 27% от цената си, както и лимоните, които купуваме с 23 на 100 по-евтино.

Цената на едро при лещата и бананите е с 16 и 14% по-ниска по отношение на края на 2017 година, до момента в който захар, портокали и масло се продават с сред 11 и 12% по-евтино.

Поевтиняването при кашкавала и скумрията е с към 9 на 100, а оранжерийните краставици намаляват цената си със 7%.

Кой зарзават купуваме на цени с над 100% по-високи от преди година? 

Отговорът на този въпрос е зрелият лук кромид, който през днешния ден се предлага на равнища от 1.22 лева./кг, или със 114 на 100 повече по отношение на 2017 година

Сериозен растеж се регистрира и при картофите и зелето, добавили 41 и 22 на 100, до момента в който морковите се оферират с 15% по-скъпо по отношение на година по-рано. 

 

profit.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР