Години наред една тревожна тенденция се забелязва и от специалисти,

...
Години наред една тревожна тенденция се забелязва и от специалисти,
Коментари Харесай

В деня на врабчето започва кампания за преброяването на вида

Години наред една тревожна наклонност се вижда и от експерти, и от доста поданици в огромните градове, а наклонността се ускорява: врабчето, един от най-срещаните и обичани пернати жители в града – се среща все по-рядко. Това е и главната причина за втора поредна година от Българско сдружение за отбрана на птиците да провеждат броене на врабчетата в България и да открият аргументите за последователното изгубване на типа в градовете.

Миналата година на днешния Световен ден на врабчето – 20 март от организацията започнаха акцията " Ние броим врабчетата ". През 2018 година акцията по броенето ще бъде през май месец, а преди година беше през април.

Желаещите да се включат би трябвало да се записват на сайтаvrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят 10 минути за наблюдаване и да запишат данни си. Тези, които към този момент са взели участие в първата акция, могат да употребяват основания профил.

 Полско врабче
© Героги Герджиков, Българско дружество за защита на птиците

Полско врабче

" Ние броим врабчетата " има за цел да оцени положението на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bgима интерактивна карта, която предлага на всеки да си резервира авансово комфортно място, което да посети в деня на броенето. На уеб страницата има и подробна информация със фотоси и присъщи отличителни белези на трите типа врабчета.

На 8 април 2017 г, 550 души в цялата страна преброиха 6 706 врабчета (вижте изводите от първото броене тук). Целта на специалистите е да открият закономерности в желанията на птиците към средата. Затова е значимо в акцията да се включат колкото се може повече хора от разнообразни по вид обитаеми места.

Птиците са действителен знак за протичащото се към нас, а врабчетата като градски птици могат да бъдат индикатор за това какво се случва със средата, в която и ние живеем.

Защо броенето е месец по-късно

През май трите типа врабчета сигурно към този момент ще гнездят и с помощта на преброяването ще станат ясно местата, които избират за развъждане на дребните си. Броейки врабчетата дни по-късно, спрямо предходната година, експертите ще се опитат да открият дали съществуват закономерности в разпространяването им преди и по време на гнезденето им.

 Испанско врабче
© Светослав Спасов, Българско дружество за защита на птиците

Испанско врабче

Миналата година от Българско дружество за защита на птиците потвърдиха, че врабчетата заобикалят места за живот, където равнищата на звук са високи и липсват зелени площи, както и че избират среда с разнородни местообитания, която им обезпечава нужните условия за битие. Сега специалистите желаят да схванат дали ще се резервира тази причинност или не с месец разлика в броенето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР