Годината започна лошо за Европейската комисия. Именно нейното ръководство -

...
Годината започна лошо за Европейската комисия. Именно нейното ръководство -
Коментари Харесай

Фиаското на Борел в Москва е отражение на състоянието на Европа

Годината стартира неприятно за Европейската комисия. Именно нейното управление - ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел - позволиха гафове във външната политика, които мощно подкопаха доверието в Съюза, написа швейцарският Neue Zürcher Zeitung в материал, представен от организация " Фокус ".

В края на януари Урсула фон дер Лайен на практика сложи на карта мира в Северна Ирландия. Налагането на митнически надзор на ирландската граница, с цел да се предотврати навлизането на дефицитни ваксини от Европейски Съюз във Англия, е недомислен, безразсъден проект, който може да заплаши съглашението от Белфаст. Няколко часа след оповестяването на този проект той въпреки всичко беше зарязан. Но рецензиите бяха остри и касаят и стила на управление на ръководителя на Европейската комисия. Фон дер Лайен взема значими решения в кръга на своите персонални съветници. Това нервира доста нейни сътрудници.

Но не можете да изхвърлите и детето с водата. Защото в действителност позицията на Европейската комисия е вярна: да поръча имунизацията за всички дружно и да координира нейното доставяне. Може да си представим в какво би се трансформирал Европейски Съюз, в случай че страните-членки се бяха впуснали в лов за оскъдната стока. Но фон дер Лайен пропуща нещо - несполучливото посещаване на нейния заместител Жозеп Борел в Москва. Противно на препоръките на поляци, представители на балтийските републики и румънци, само че с безмълвното единодушие на германците, французите и нидерландците, Борел отпътува за съветската столица предходната седмица. Там той се срещна с съветския външен министър Сергей Лавров, който го сложи в неприятно състояние и той се опозори. Поради демонстрациите против ареста на Алексей Навални руснаците не бяха изключително нетърпеливи да се срещнат с Борел. И те го накараха да го почувства.

По време на срещата ръководителят на европейската дипломация „ инцидентно “ научи от „ Туитър “ за експулсирането на трима дипломати от Европейски Съюз от Русия под подправен претекст. Борел не прекъсна визитата и разреши на Лавров да съобщи, че рецензиите на Запада по случая Навални са неприемливи. На конференция съветският външен министър акцентира, че счита Европейски Съюз за „ обезсърчителен сътрудник “. Някои европейски парламентаристи са възмутени от това - само че не и Борел, който изглажда ъглите. Лавров е остаряла лисица в дипломатическото поле. Но 73-годишният Борел също не е дилетант. Ако Европейски Съюз си разрешава такива слаби външнополитически дейности, обвързвано ли е това единствено с фрагментите, т.е. с Борел - или с фон дер Лайен? „ Колко дивизии има папата? “ - един път пита Сталин за силите на Ватикана. „ А какъв брой има Европейски Съюз? “ - бих могъл да попитам Лавров в този момент. Каква мощ стои зад обединяването на страните, показани от Жозеп Борел? Отговорът е явен.

Без единна позиция, най-малко измежду най-големите членове, Европейската комисия е просто беззъб тигър във външната политика. Москва знае това. Наясно с това е и Борел, който още преди визитата си сподели, че не желае да отиде в Русия като „ куриер “ на страните от Европейски Съюз. Но тъкмо това беше непоносимата му задача: той беше като куриер с куп разнообразни послания от европейските столици. Как да се оправим с Русия? В Европейски Съюз няма обща позиция по тази тематика. След ареста на Навални външните министри не съумяха да се спогодят за по-строги наказания. Следващият опит ще бъде изработен през февруари. А през март водачите на европейските страни ще имат опция да изработят обща тактика по отношение на Русия. Но какъв брой огромни са възможностите, в случай че немският министър на стопанската система назова газопровода „ Северен поток 2 “, който ще придвижва съветски газ до Германия, заобикаляйки страните от Източна и Централна Европа, „ частен план “, който не би трябвало да се свързва със случая Навални?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР