Годината не започва по най-добрия начин за пазарите. Януари все

...
Годината не започва по най-добрия начин за пазарите. Януари все
Коментари Харесай

Седмицата донесе нов спад на пазарите - каква е причината

Годината не стартира по най-хубавия метод за пазарите. Януари към момента не е изцяло приключил, само че огромна част от акциите и показателите са на алено. Американският борсов показател S&P е изгубил над 7% от цената си за последните три седмици. Спадът при софтуерните акции е даже по-висок. Индексът Nasdaq се е обезценил с над 10% от началото на годината. Криптовалутите наподобява пък публично навлезнаха в мечи пазар откакто биткойн загуби над 20% през 2022 година Седмицата също не стартира по никакъв начин добре за тържищата - водещите европейски показатели се намалиха с по 3% в понеделник. В Ню Йорк екраните на брокерите също се оцветиха през днешния ден в алено - показателите отвориха с над 1% намаляване, след което се форсира до над 2%. Продължавата разпродажбите и при биткойн - цената му дне към този момент е под 34 хиляди $.

В момента корелацията сред биткойн и американските показатели Nasdaq 100 и S&P 500 е на най-високото си равнище от 2010 година, по данни на Bloomberg. Това значи, че със спада в цените на акциите е по-вероятно да пада и криптото. Последното е част от евакуиране на средства от рискови активи през последните дни.
Натиск от всякъде
Причините за напрежението на пазарите са разнообразни - от геополотически (напрежението сред Русия от една страна и Украйна/НАТО от друга), през стопански (инфлацията пораства и се чака стягане на паричната политика на Централните банки), до усложненията по веригите за доставки. Ще има ли нови наказания сред Русия и Съединени американски щати? Как ще се отразят те на цените на горивата? Ще продължи ли да пораства инфлацията и до по кое време? Въпросителните са доста през последните дни, само че един сюжет се обрисува като сигурен. Повишаването на лихвите.
Реклама
След като оповестиха докладите си за последното тримесечие на 2021 година американските банки се сплотиха към концепцията, че през идващите дванадесет месеца се чакат минимум три или четири повишавания на лихвите от страна на Фед. Според изпълнителния шеф на JP Morgan, Джейми Даймън, " има значителен късмет " даже да са повече от четири. " Може да са шест или седем " показа мнението си пред анализатори Даймън. Във вторник стартира първата среща на Фед за годината и се чака след нея да има малко повече изясненост.
И какво от това
Проблемът с повишението на лихвите, не е в лихвите, а в равнищата на заем. Периодът на лесните и евтини пари, пристигнали в годините след международната финансова рецесия през 2008 година, когато централните банки намалиха главните лихвени проценти до 0, се завърна с цялостна мощ при започване на пандемията. Тъй като разноските по обслужването на заемите е на историческо ниски равнища, доста вложители избират да усилят вложенията си посредством левъридж, което автоматизирано усилва риска. Тоест с известна сума те получават по-голямо количество активи, изпозлвайки заем от банката или брокера си.

Нивото на заем в системата обаче излезе отвън надзор по време на пандемията. Данни на Фед демонстрират, че през 2021 година равнищата на маржин в сметките на американски вложители в брокери надвишават 600 милиарда $, растеж с повече от 50% спрямо 2020 година Тази цифра най-вероятно подценява размера на заем в системата, защото не обгръща всички типове вложители като да вземем за пример търговците с контракти за разлика или вложителите в крипто валути. Графиката ясно демонстрира по какъв начин ниските лихви усилват позиции с левъридж.
Реклама Повече в крипто
Крипто пазарът към момента е неразучена територия за огромна част от регулаторите по света. Регулаторите в Япония, да вземем за пример, които бяха измежду първите, които вкараха легална формулировка за " виртуална валута " през 2017 година, оповестиха преди няколко месеца, че ще усилят напъните си за контролиране на част от тържищата заради терзания от неточни практики. Проблемът съгласно отчет на МВФ е, че някои тържища за криптовалути оферират леверидж в съответствие от 125 към 1, което " в допълнение усилва риска за вложителите " счита институцията. Това е и измежду една от аргументите за спада на криптопазара през последните дни. Само за 24 часа през уикенда бяха затворени позиции от 239 хиляди за 874 млн. $, като е прекомерно евентуално някои от тях са били със заемен капитал.

Огромните равнища на левъридж в крипто активите и преди са оказвали въздействие на пазара. През май предходната година криптовалутите се сринаха с съвсем 40% откакто високите равнища на маржин доведоха до автоматизирано затваряне на позиции заради неналичието на покритие. Въпреки, че спадът към сегашен миг към момента не е толкоз огромен, някои вложители считат, че в крипто бранша ще остане напрегнат тази година.

Крипто секторът може да навлезе в " ледена ера ", където цените ще останат ниски в продължение на години и доста вложители ще губят интерес, споделя пред Business Insider Пол Джаксън, световен началник на изследванията за систематизиране на активи на Invesco. " Мисля, че може да е ледников интервал ", споделя Джаксън. " Мисля, че в случай че премахнете тези условия (на лесните пари), основани от Фед... това в действителност трансформира вероятностите ".

Пътър Березин, основен световен пълководец на BCA Research e още по-скептичен за Bitcoin. Цитиран от Bloomberg, той споделя, че даже и да има краткосрочно покачване на цената, неговият таргет е за 5000 $ за биткойн. " Инвеститорите, които желаят да хеджират най-голямата криптовалута, Litecoin и Dogecoin би трябвало да се насочат към Cardano, Solana and Polkadot ", споделя той пред организацията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят Реклама Какво е левъриджМаржинът е капитал или средства, взети назаем от брокер за закупуване на инвестиция и е разликата сред общата стойност на инвестицията и сумата на заема. Създаването на маржин акаунт е общоприета брокерска процедура, в която на вложителя е позволено да употребява настоящите пари или скъпи бумаги в сметката си като поръчителство за заем - левъридж.Това е заемът, който вложителят употребява с цел да усили броя на закупените активи, очаквайки направените облаги да бъдат по-големи от дължимата рента. Например при маржин 1 към 20, брокерът разрешава на вложителя да търгува с 20 пъти по-голяма сума от наличната.С потреблението на левъридж вложителят може да усили драстъчно възвръшаемостта си, само че рискът също се повишава доста. При придвижване от едвам 5% на въпросният актив, ще значи, че сте изгубили цялата си инвестиция (при маржин 1 към 20), в случай че не се внесе спомагателен капитал за покритие на позицията. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР