Годината бе доста заета за Комисията за защита на конкуренцията

...
Годината бе доста заета за Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Кои са най-големите глоби, които КЗК наложи през годината?

Годината бе много заета за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган наложи няколко огромни санкции поради редица нарушавания - корист с монополно решение, заблуждаващи реклами и други.

И въпреки всичко нито една от тях не съумя да надмине санкцията, наложена в края на 2017 година, за която ще ви напомним в края на текста.

Кои са най-големите санкции?
А1 бе санкционирана с 800 000 лв. . Лидерът в отрицателната ранглиста е мобилният оператор А1, който бе санкциониран с 804 340 лв. поради голословно преустановяване на договорните връзки с дългогодишния сътрудник Handy. След неочакваното преустановяване на контракта, комерсиалната верига се видя принудена да приключи активност. COMO бе санкционирана с 500 000 лв. . Комисия за защита на конкуренцията санкции " Мебели Лудвиг България " ЕООД с комерсиална марка COMO с 539 980 лв. поради заблуждаваща реклама. Проверката на комисарите е открила, че " за съвсем всички артикули, оповестени в брошурите като понижени от предложена от производител цена, се открива, че " Мебели Лудвиг България " ЕООД в границите на обхванатия интервал не е продавало на посочената като целесъобразна цена, още повече в интервал минимум един месец преди датата на промоцията ". VM Petroleum бе санкционирана със 170 000 лв.. Бензиностанциите на водача на Политическа партия " Воля " и зам.-председател на Народното събрание бяха санкционирани със 175 437 лв. поради дъмпинг на цените на горивата. Имуществената глоба съставлява едвам 0,1% от приходите от продажби на сдружението за 2017 година, защото комисията дефинира нарушаването като " леко " по смисъла на закона. При инспекцията са открити многократни случаи, продължаващи с месеци, на редица бензиностанции, на които цената на другите горива са се продавали на цена, която не може да покрие разноските за произвеждане и реализация.
В края на 2017 година Комисията наложи санкции за близо 6 милиона лв. на ЧЕЗ и ЕВН поради корист с монополно състояние.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР