Година след завършването на водопровода за Перник документите на спасителния

...
Година след завършването на водопровода за Перник документите на спасителния
Коментари Харесай

Законен ли е водопроводът за Перник?

Година след завършването на водопровода за Перник документите на избавителния за Перник тръбопровод към момента не са подготвени. Дали водопроводът, който подава вода за Перник от язовир " Бели Искър " е противозаконен, повдигат въпроса от БНР.

В момента по тръбата от София не се подава вода на перничани, само че водопроводът остава аварийна връзка сред двете области , която може да влезе в употреба при възможни бъдещи рецесии.
 ДНСК ревизира противозаконния тръбопровод в Хасково
ДНСК ревизира противозаконния тръбопровод в Хасково

От общината нямало издадено позволение за водопровода

Причината да се бави документите е очевидна фактическа неточност в кадастъра, обвързвана с нанасянето на третокласния път Перник - София през Мало Бучино. Вместо трасето на пътя са нанесени други парцели, в това число частни , изясни юристът в Областната администрация Перник Елена Иванова. Службите по геодезия и картография и кадастърът са поправили фактическата неточност .

Водопроводът бе издигнат по време на оповестено и неколкократно удължавано бедствено състояние. Тръбите минават през две области, две общини и няколко обитаеми места , което е и наложило оповестяването на подробните устройствени проекти поотделно от всяка община. Тъй като е на територията на две области, подробните устройствени проекти (ПУП) се утвърждават от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерство на районното развиване и благоустройството .
 Новият тръбопровод при Перник с недостатъци още при тестването си
Новият тръбопровод при Перник с недостатъци още при тестването си

До края на седмицата оборудването към този момент би трябвало да работи

По думите на регионалният шеф на Перник Емил Костадинов от построяването на водопровода досега регионалната администрация дава изискваната документи и съгласува.

" Не можем да кажем, че е противозаконен ", безапелационен е Костадинов. Водопроводът минава единствено през държавни парцели по пътя, посочи регионалният шеф.

Другата причина за закъснение на правенето и събирането на документите е пандемията на ковид.

Съгласувателните процедури са на три стадия и пред значителен брой министерства и ведомства на всеки един от тези стадии . Сред тях министерствата на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерство на културата, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването. Освен това съгласувателни процедури има и редица срещи с представители на разнообразни ведомства, телекомуникационните оператори и експлоатационни сдружения.

На този стадий след всички предходни съгласувания подробните устройствени проекти са импортирани за утвърждение от Министерство на регионалното развитие, разгласи юристът в Областната администрация на Перник Елена Иванова.

Очаква се позитивно мнение от Националния експертен съвет по устройство на територията . След това министърът на районното развиване със своя заповед ще утвърди подробните устройствени проекти. Следва издаване на разрешението за градеж, посочи Иванова.

Предстои осъществяване на държавна приемателна комисия за приемането на водопровода и въвеждането му в употреба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР