Година след внезапното американско преобръщане на 180 градуса в Канада,

...
Година след внезапното американско преобръщане на 180 градуса в Канада,
Коментари Харесай

Срещата на Г-7 в Биариц ще започне на фона на много неясноти

Година след неочакваното американско катурване на 180 градуса в Канада, ръководителите от Г-7 се срещат още веднъж в югозападния френски град Биариц за тридневни полемики, отдадени на международните рецесии в подтекста на неяснотите, подхранвани от позициите на Доналд Тръмп и идването на власт на Борис Джонсън във Англия, осведоми Ройтерс.

Този път срещата на водачите на демократичните демокрации (Германия, Канада, Съединени американски щати, Франция, Италия, Япония и Великобритания) евентуално ще завърши без заключителна декларация, с цел да се избегне случилото се през юни 2018 година.

Тогава американският президент отхвърли в обява в Туитър утвърдените след продължителни договаряния точки на финалната декларация, откакто преди този момент ги беше приел, предизвиквайки гнева на сътрудниците си.

Сега Франция, която ще поеме през януари от Канада ротационното председателство на Г-7, се пробва да заобиколи трудността.

Друга оригиналност на срещата през 2019 година е, че тя е оповестена под мотото "борба с неравенствата " и на нея са поканени доста ръководители на страни отвън Г-7 като индийския министър председател Нарендра Моди и президентите на Чили, Египет, Сенегал, Руанда и Буркина Фасо.

Въпреки тази смяна на метода и формата, полето за маневри на Франция се обрисува тясно.

Доналд Тръмп е определян от сътрудниците му като все по този начин непредвидим, английският министър председател Борис Джонсън е концентриран върху Брекзита, немската канцлерка Ангела Меркел провокира клюки за здравословното си положение, а италианският министър председател Джузепе Конте е жертван да играе роля на фигурант след оповестяването на оставката на неговото държавно управление в подтекста на остра политическа рецесия.

Темите, които ще се разискват във френския курортен град са многочислени: климат, Иран, миграция, Брекзит, ситуацията в Хонконг и Кашмир, комерсиалната война с Китай, налозите за интернет колосите - все въпроси, които се чака да провокират яростни полемики и мъчно реализиране на компромис сред седемте.

От 1998 година Русия постоянно участва на срещите на Г-7 и групата се преименува на Г-8, напомня Франс прес. През 2014 година обаче Русия под ръководството на Владимир Путин бе извадена от Г-8 след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и въведените антируски наказания.

Малко преди срещата в Биариц Доналд Тръмп се изрече за възобновяване на Г-8 и завръщане на Русия. Френският президент Еманюел Макрон дефинира, че би било добре Русия да се върне в Г-8, само че при изискване, че бъде реализирано взаимно решение с Украйна въз основа на споразуменията от Минск.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР