Година след разпространението на коронавируса в по-голямата част от Европа

Година след разпространението на коронавируса в по-голямата част от Европа ...

Икономиките, които се адаптират бързо, ще победят последиците от пандемията


Година след разпространението на коронавируса в по-голямата част от Европа и Северна Америка можем да направим икономическа равносметка. Още по-важни са уроците, които трябва да научим от икономическите резултати през 2020 г. за остатъка от пандемията, тъй като за съжаление Covid-19 все още не си е отишъл, пише Крис Джайлс за Financial Times.

В страните, където съществуват тримесечни данни за цялата 2020 г., има забележителна разлика между Китай, който оглавява класирането с 6,5% ръст на БВП през последното тримесечие на годишна база, и Испания, в момента на дъното, където брутният продукт е спаднал с 9,1%.

Моделите, очертани от данните, стават все по-ясни. Страните, които овладяха най-добре вируса, се радваха на завидно икономическо представяне, като азиатските икономики на Китай, Япония и Южна Корея или Норвегия в Европа. Причината е очевидна: ако се справите по-добре с вируса, необходимостта от задължителни или доброволни ограничения върху ежедневните дейности намалява.

Но икономическата таблица също показва, че няма съвършена корелация между случаите на Covid-19 и темповете на икономически растеж. Наличието на голям производствен сектор беше благодат, след като много от потребителите в света не можеха да потребяват услуги и вместо това купуваха битови стоки. Това обяснява голяма част от успеха на Китай. И обратно, 2020 г. не беше времето за икономики, които се специализират в услуги, насочени към потребителите, като международния туризъм, което засегна особено силно Испания.

Готовността да се заема мащабно от бъдещите данъкоплатци успя да смекчи лошия контрол над вируса, както показаха САЩ. Но дори и в Обединеното кралство, където разходите бяха почти толкова големи, общата картина може да изглежда зле, ако статистиците възприемат традиционния подход за измерването на държавния продукт. Развиващите се икономики, страдащи от високи нива на инфекции и малко фискални буфери, се представиха най-зле от всички, което доведе до някои дълбоко обезпокоителни повишения на бедността.

Какъвто често е случаят в икономиката, общите модели през 2020 г. дават полезна информация, но е неразумно да се правят твърди заключения относно точната позиция на която и да е държава. И не забравяйте, че сме далеч от края на пандемията.Още по темата

За някои непосредствената перспектива през 2021 г. е по-светла. След като миналата година се опита да се върне твърде бързо към нормалността, Великобритания изглежда ще се възползва от нетърпението си тази година посредством впечатляващото темпо на ваксиниране, което би трябвало да позволи по-трайно разхлабване на ограниченията.

Основните ефекти от ваксините са за бъдещето, когато голяма част от населението ще има известен имунитет. Досега през тази година в цяла Европа броят на случаите на Covid-19 намалява в резултат на затваряне, а не на ваксинации. Така че, стига ЕС да поправи грешките си относно ваксинацията до лятото, той може да очаква една много по-добра година чрез защитата от нова вирусна вълна през зимата. Но САЩ вероятно ще се представят по-добре икономически, защото ваксинират бързо и въпреки това са склонни да заемат и харчат повече.

Европа ще трябва да помисли скоро дали е предложила достатъчно фискални стимули и кога да премине от подкрепа на компаниите да задържат персонала си към политика в по-американски стил за подкрепа на хората при намирането на нова работа.

В крайна сметка държавите не трябва да се чувстват прекалено самодоволни или пък обезсърчени от икономическото си класиране. До средата на десетилетието икономическите резултати през 2020 и 2021 г. ще бъдат малък компонент от успеха при справянето с коронавируса. Най-малко ще страдат тези, които са били внимателни със здравето на своите нации, смели в стимулите при фазата на възстановяване и достатъчно гъвкави, за да накарат хората да сменят работни места и сектори, за да отговарят на нуждите на света след пандемията.

Всеки, който твърди, че знае как ще изглежда офисът, градът или икономиката на бъдещето, със сигурност е шарлатанин. Но знаем, че правителствата и икономиките, които могат да се адаптират бързо, ще успеят.

Източник: investor.bg