Година след като Телелинк бизнес сървисис излезе на борсата чрез

...
Коментари Харесай

Големите акционери на "Телелинк" пускат още 7% от капитала за продан

Година откакто " Телелинк бизнес сървисис " излезе на борсата посредством вторично обществено предложение, главните й притежатели пускат трети транш от акциите си за продажба. Той стартира през днешния ден и ще продължи до 15 юни, като искащите могат да закупят бумаги през Българската фондова борса.

В момента на пазара излизат до 875 000 броя съществуващи акции, представляващи до 7% от капитала на сдружението. Цената на една акция е 13.50 лева, което е малко под последната пазарна от 13.60 лева

Публичното предложение компанията започва преди една година, като главните акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов продадоха в първи транш 7.86% от капитала на цена от 7.60 лева за акция. Заедно с продажбата на още 6.14% по цена от 11.10 лева за акция на извършения втори транш, през 2020 година са осъществени общо 14% от съществуващия капитал на сдружението. При предлагането се продават съществуващи акции и няма нарастване на капитал, в касата на сдружението не постъпват средства, а отиват в продаващите акционери. Ако бъдат продадени всички акции, в тях ще отидат близо 12 млн. лева Посредник по предлагането е " Елана Трейдинг ".

За една година на борсата акциите на софтуерната компания нарастнаха с над 80%, което обуславя и по-високата цена при настоящия транш. По принцип огромните акционери имат lock-up съглашение като са лимитирани да продават дяловете си, само че настоящето предложение подхожда на уговорката им да не продават на цена по-ниска от 8.5 пъти съотношението EBITDA, като се приспадне чистия дълг. Заявената цел е свободно търгувания дял да доближи 30%.

Една от главните действия на " Телелинк бизнес сървисис " е създаване на мрежи за телекоми, консултантски услуги в областта на IT, центрове за данни, осведомителна сигурност и други. През първото тримесечие на годината консолидираните доходи на ТБС се покачиха с 11% до близо 41 млн. лева, а чистата облага е нагоре с 40% до 4.969 млн. лева " Основен принос за този растеж имат локалните продажби в България и Северна Македония и софтуерните групи Хибридни облачни решения и Модерно работно място, където ТБС Груп осъществя най-големите си планове за интервала. ", показаха от компанията.

През предходната година компанията разпредели над 6 млн. лева дял, като съобщи желание да разпредели и 6-месечен подобен на база на финансовите резултати за полугодието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР