Година след избухването на пандемията Китай отново изолира милионен град

...
Година след избухването на пандемията Китай отново изолира милионен град
Коментари Харесай

Ново огнище на заразата в Китай, изолират милионен град

Година след експлоадирането на пандемията Китай още веднъж изолира милионен град поради ковид. Властите са обезпокоени поради наближаващата китайска Нова година, оповестява Deutsche Welle.
Многомилионният китайски град Шъдзяджуан е подложен под карантина, откакто управляващите там са записали над 100 нови случая на ковид. Всички подстъпи към административния център на китайската провинция Хъбей са блокирани. От тези ограничения са наранени 10 автомагистрали и една автобусна гара. В целия регион учебните заведения са затворени. В необятния периметър на Шъдзяджуан живеят към 11 милиона души. Градът се намира на 300 километра южно от столицата Пекин.
През последните дни в Шъдзяджуан са били регистрирани 117 случая на ковид, от които 63 единствено в сряда. 78 от новозаразените нямат никакви признаци. Превантивни ограничения са взети и в столицата Пекин, както и в прилежащите на Хъбей провинции.
Градският регион Гаочен, в който живеят към 40 000 души, е разгласен за високорискова зона - единствената сега в цялостен Китай. Всички негови поданици са тествани за ковид. И в прилежащия град Нангон, чието население е 400 000, са направени проби на всички поданици.
КПП-та, патрулиращи служители на реда, медицински личен състав в защитни дрехи по улиците, вземащ проби за ковид: фрагментите, предавани в този момент по малкия екран, наподобяват на тези от Ухан от преди година - града, откъдето потегли болестта. Тогава със строги ограничения, всеобщо тестване на популацията и изолирането на цели региони китайските управляващи съумяха да спрат разпространяването на болестта.
Ето че от няколко седмици насам в някои региони на страната биват регистрирани нови инфекции. И въпреки те надалеч да не са толкоз всеобщи, както в Европа да вземем за пример, китайските управляващи са обезпокоени, защото това се случва малко преди китайската Нова година на 12 февруари. Тогава нормално стотици милиони китайци пътуват из страната - доста от тях се прибират за празника вкъщи. Затова и управляващите бързат да ваксинират колкото се може повече хора преди тази дата.
В южната китайска провинция Гуандун също така е била открита разновидност на вируса, която за първи път беше открита в ЮАР. Според локалните здравни управляващи, вариантът е бил импортиран в страната от водач на южноафрикански пътнически аероплан през декември.
Преди няколко дни в Китай беше открит за първи път и друга разновидност на ковид, която на първо време се появи във Англия. И двата варианта се считат за доста по-заразни от елементарния вирус Sars-CoV-2.
Международната експертна група на СЗО, която би трябвало да изследва събитията, довели до експлоадирането на пандемията, тръгнала от китайския град Ухан, към момента не може да стартира работа. Външното министерство в Пекин твърди, че ставало въпрос единствено за някакви проблеми с визите.
Междувременно шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарованието си от това, че китайските управляващи още не са одобрили задачата на здравните специалисти. Китай отхвърля пандемията да е тръгвала от Ухан и твърди, че тя е избухнала "на няколко места в света " по едно и също време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР