Година след фалита на застрахователната компания Олимпик, която оперираше активно

...
Година след фалита на застрахователната компания Олимпик, която оперираше активно
Коментари Харесай

Кипър най-сетне задейства процедурата за ликвидация на Олимпик

Година след банкрута на застрахователната компания " Олимпик ", която оперираше интензивно и в България, Кипър започва процедурата по разпродажба на сдружението. В формалния вестник на Република Кипър през днешния ден бе оповестено решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по разпродажба на застрахователна компания „ Олимпик “, заяви Българска национална телевизия. Над 275 хиляди българи се оказаха пострадали от банкрута на сдружението.

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да прави застрахователна активност, като за надзора на активността му виновна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. По силата на правото на Европейския съюз, сдружението извършваше застрахователна активност чрез „ свободата на определяне “ на територията на Република България посредством своя клон „ Застрахователна компания Олимпик - клон България ” КЧТ. Като неразделна част от компанията този клон също по този начин предстои на контрол от надзорния орган на страната, в която е седалището на компанията, т.е. в съответния случай - в Кипър.

Като процедура производството по разпродажба на застрахователна компания „ Олимпик “ се урежда напълно според националното право на Република Кипър и е в изключителните пълномощия на назначените ликвидатори от кипърския съд. Надзорните органи на другите държави-членки в Европейския Съюз, каквато е и България, нямат пълномощия или друга правна опция за директна интервенция в производството по ликвидацията на кипърския осигурител.

Комисията за финансов контрол се ангажира да поддържа дейна връзка с Кипърския контрол, с цел да може да спомага за разрешаване на зараждащите въпроси, по отношение на отбраната на засегнатите лица в България. Това включва и своевременното обществено обявяване на всяка значима информация, обвързвана с дейностите, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на „ Olympic Insurance Co. Ltd “ подхващат, както и произлизащите от това последици за българските жители, кредитори на застрахователното сдружение. За тази цел, от името на ръководителя на Комисията за финансов контрол – господин Бойко Атанасов, предходната седмица бе изпратено писмо до кипърския контролен орган, виновен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския дипломат в Република Кипър. В писмото се слагат въпроси, касаещи интереса и правата на българските консуматори като: какъв ще бъде срокът, в който според кипърското право лицата,които имат искания би трябвало да ги предявят пред ликвидаторите; по какъв начин ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност по какъв начин ще бъдат осведомени кредиторите дали техните искания са били признати или оспорени от ликвидаторите; каква правна отбрана е налице за заемодател ако ликвидаторите оспорят претенцията му и други

Днес след формалната обява на решението за разпродажба, настояща информация за всички заинтригувани страни, както и за самия развой на ликвидацията, ще се разгласява на следните адреси:

http://www.olympicins.bg/

http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-comp...

https://www.fsc.bg/

В рамките на идната седмица ще бъдат оповестени секции с „ Въпроси и отговори “ на гръцки и британски на страницата на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър - http://mof.gov.cy и на български език на уеб страницата на Комисията за финансов на контрол – www.fsc.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР