Година след Brexit - нови затруднения за българите, които искат

...
Година след Brexit - нови затруднения за българите, които искат
Коментари Харесай

Нови затруднения за българите, които искат да учат или работят на Острова

Година след Brexit - нови усложнения за българите, които желаят да учат или работят на Острова. По-трудно ще се влиза във Англия за сезонна работа, по-сложно ще се получава статут на уседналост, а и визите нарастват.

По-строги правила към този момент има и за бъдещите студенти, които ще заминат за Обединеното Кралство тази есен. Симона Гоцева е една от тях.

„ Доста студенти няма да могат да си разрешат сумите, които университетите изискват. Предполагам, че значителен брой студенти ще избра други държави”, сподели Гоцева пред Нова тв.

Увеличението ще засегне хиляди като Симона. Отпадат и част от облагите, които важаха в Евросъюза.

„ Ще бъдат внезапно нараснали таксите за образование, като българските студенти и студентите от Европейски Съюз няма да могат да се възползват от държавно обезпечените заеми, които до момента бяха възможни”, изясни специалистът по интернационалните връзки Любомир Кючуков.

Над 250 000 българи са кандидатствали за статут за уседналост в Обединеното Кралство през 2020-а година, а през 2021-ва срокът за подаване на такива документи е до края на юни.

„ Беше ясно още през цялото време на договарянията сред Европейски Съюз и Англия, че в тази област ще настъпят съществени промени”, сподели генералният шеф по европейските въпроси на Министерство на външните работи Румен Александров.

Новите ограничения касаят директно и стотиците хора, които отиват в страната като сезонни служащи.

„ Виждането на Англия и министър председателят Джонсън, не един път го е изтъквал, е да бъде стеснен достъпът на ниско квалифицирана работна ръка. Тоест, те несъмнено подхождат по-толерантно към висококвалифицирани работници”, уточни Александров.

Според специалисти обаче рестриктивните мерки може да се отразят зле и на самата Англия.

„ В доста връзки това ще повлияе и на стопанската система на Обединеното Кралство, доколкото тя разчита на сезонни служащи в редица сектори”, разясни Кючуков.

Има и още един минус - България е една от петте страни членки, чиито жители няма да получават отстъпката от 55 паунда при кандидатстването за виза.

„ Страната си дава сметка за деликатната обстановка, която се сътвори. След като се видя резултатът от Brexit, във връзка с цените на дълготрайните визи, въпросът беше подложен във всички вероятни формати”, разяснява Александров.

Въпреки пречките и поскъпналите визи, част от младежите, насочили се към Острова, нямат проекти за скорошно завръщане у нас.

„ След като завърша сигурно ще си продължа магистратурата в Англия, тъй че може би вероятно ще си изкарам и гражданство”, показа Гоцева.

Симона и нейните връстници разчитат, че Англия ще ги одобри поради високата подготовка, която ще получат там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР