Гоблинският режим“ е думата на годината според Оксфордския речник. Тази

...
Гоблинският режим“ е думата на годината според Оксфордския речник. Тази
Коментари Харесай

„Гоблинският режим“ е думата на годината според Оксфордския речник


„ Гоблинският режим “ е думата на годината съгласно Оксфордския речник. Тази година тя беше определена посредством онлайн гласоподаване. Две седмици англоговорящите можеха да избират всред три думи, определени от лексикографите на Оксфорд. За всяка от тях се счита, че улавя „ настроението и духа на последния година по собствен метод ”.

Думите в късия лист за онлайн гласоподаване бяха goblin mode (Гоблински режим) - жаргонен термин, който се отнася до „ самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно държание, метод на отменяне на обществените правила или упования “; #IStandWith - хаштаг, употребен за изложение на взаимност онлайн; и metaverse (Метавселена) - термин, въведен в научно-фантастичния разказ „ Снежен провал “ на Нийл Стивънсън от 1992 година за означаване на виртуалната действителност.

За жаргона „ Гобленски режим “ са дали своят вот 318 956 души, което е 93% от общия брой на взелите присъединяване в анкетата. На второ място остана думата „ Метавселена “ с 14 484 гласа, следван от #IStandWith - с 8 639 гласа.

Сега обаче всички се питат, какво тъкмо значи тази дума. Според Оксфордския речник терминът се употребява в изрази като „ Аз съм в режим на гоблин “ или „ Да мина в режим на гоблин “, които са изключително известни в британския език. Думата също по този начин разказва характерен вид държание, което е „ безпомощно самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно, нормално по метод, който отхвърля обществените правила или упования “.

Терминът стартира да се появява онлайн през 2009 година, само че добива особена известност в англоезичния свят едвам тази година. С облекчаването на рестриктивните мерки на Коронавирус потреблението на думата нараства, защото хората осъзнаха, че не желаят да се върнат към остарелия си по-активен и виновен метод на живот. Мнозина признават, че „ режимът на гоблините “ ръководи света след пандемията.

Миналата година най-популярната дума беше vax , отразявайки интереса към ваксина против ковид. През 2020 година Оксфордския речник не излъчи победител, само че съгласно издателите на речник „ Колинс “ думата беше lockdown (Локдаун).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР