Гневна реакция на Турция след решението на американския президент Джо

...
Гневна реакция на Турция след решението на американския президент Джо
Коментари Харесай

Гневна реакция на Турция, след като Джо Байдън призна арменския геноцид

Гневна реакция на Турция след решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид всеобщите убийства на арменци в Османската империя през 1915-та. Историческата декларация обтегна в допълнение влошените връзки сред двете страни-съюзнички в НАТО, само че беше посрещната с възторг в Армения и арменската общественост по света.

В Туитър американската телевизионна звезда с арменски генезис Ким Кардашян написа " Благодаря ви, президент Байдън, за куража да кажете истини, които други избраха да премълчат ".

Турското външно министерство извика за диалог американския дипломат в Анкара Дейвид Сатърфилд. Било му е декларирано, че признаването на арменския геноцид няма правна база, Анкара го отхвърля и го намира за недопустимо. Според турската дипломация декларацията на Джо Байдън е отворила дълбока рана, която мъчно ще заздравее.

Турското държавно управление и опозицията демонстрираха рядко единение против хода на Вашингтон. Външният министър го дефинира като учреден на популизъм, а опозицията -като " огромна неточност ".

Белият дом скъса с деликатно премерения език за избитите арменци при започване на предишния век. Роналд Рейгън, който е от Калифорния - дом на огромна арменска диаспора- е единственият американски президент, определил жестокостите като " геноцид ". В Лос Анджелис означиха 106-тата годишнина от трагичните събития, а оратори акцентираха, че след признаването на геноцид следват репарации и реставрация.

" По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Това е първа стъпка към търсене на отговорност от Турция. Признаването на геноцид демонстрира на други страни, че това е недопустимо, че даже след 106 години ще го признаем, ще търсим отговорност и вероятно ще предотвратим нови случаи на геноцид ", сподели Елиза Шамшиян.

Не беше подминат и спорът в Нагорни Карабах, извоюван от Азербайджан с турска поддръжка.

" Когато през днешния ден виждаме гонене на арменски мъже, дами и деца, когато виждаме да се правят геноцидни закононарушения против арменския народ, у нас остава възприятието, че има още работа за извършване ", сподели Алекс Галитски от Арменския народен комитет на Америка.

Признаването на арменския геноцид е въпрос на националната сигурност на Армения, уточни министър председателят на страната Никол Пашинян. Той подаде оставка и провокира предварителни парламентарни избори на 20-ти юни поради вълна от рецензии за изгубения спор в Нагорни Карабах.

" Ако народът реши повече да не бъда министър председател, аз ще уважа това решение ", сподели министър председателят на Армения Никол Пашинян.

Опозицията назовава Пашинян предател поради неизгодното спокойно съглашение за Нагорни Карабах. През февруари той наля масло в огъня като уволни редица висши военни и ги упрекна в опит за прелом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР