Глобалното затопляне води до повишаване на морското равнище. Ако ситуацията

...
Глобалното затопляне води до повишаване на морското равнище. Ако ситуацията
Коментари Харесай

Сп. Nature публикува най-новия сценарий за глобалната катастрофа след броени години, не е за четене

Глобалното стопляне води до повишение на морското ниво. Ако обстановката не се промени в близко бъдеще, то до края на 21-ви век планетата е застрашена от общочовешки потоп.

В резултат на катаклизма, съгласно австралийски учени, съвсем половината от крайбрежните територии ще изчезнат под водата.

Ебру Кирезчи, дружно с сътрудниците си от Австралия преди време показаха изцяло нов сюжет на световна злополука. Заключенията, направени от учените, са оповестени в научното списание Nature.

Не единствено ледниците, които бързо се топят, са опасност за човечеството, само че и приливите и отливите със мощни стихии. Те ще доведат до наводнение на към 68% от засегнатите региони.

Останалата част от сушата може да бъде потопена вследствие на мощно повишаване на морското ниво. Приблизително 600 милиона души живеят в рисковия регион. Наводнението ще унищожи дребните островни страни от лицето на земята.

За да се трансформира в действителност този общочовешки потоп, е нужна композиция от фактори. Така считаха по-рано специалистите, само че подводният уред Icefin е дал информация за съответно събитие, което е главната опасност за хората.

Подводният робот е снимал по какъв начин наподобява основата на ледника Туейтс. Дължината му е съвсем 160 километра, а във водата е 600 метра. Смятало се, че основата е надеждно замръзнала до морското дъно, само че подводният робот е записал съществуването на топла вода сред тях. Поради потока основата се топи освен неравномерно, само че и доста бързо.

Ако ледникът се разтопи, равнището на морето ще се увеличи с 65 метра. Това ще докара до наводнение на голям брой крайбрежни региони.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР