Глобалното затопляне влияе негативно върху начина на живот на птиците

...
Глобалното затопляне влияе негативно върху начина на живот на птиците
Коментари Харесай

Изменението на климата превръща птиците в убийци

Глобалното стопляне въздейства отрицателно върху метода на живот на птиците и животните. Орнитолозите откриха, че синигерите в битката за оцеляване почнали да убиват други птици - жалобна мухоловка. Това предава телевизионният канал „ Звезда “, представен от Агенция " Фокус ".

След 10-годишно изследване на холандски учени се открива, че врабчоподобните стартират да се засичат по време на размножителния интервал, което преди не се е случвало. „ Досега, с първите признаци на пролетта, огромният синигер, който е оживял през зимата, снася яйца. А по-късно празните им гнезда са заемани от жалобната мухоловка от Африка “.

 
 синигер птица iStock/Getty Images

Орнитологът Йелмер Самплониус е първият, който оповестява за това- той намира мъртва жалобна мухоловка в гнездо, убита по нечовечен метод. „ След случилото се учените стартират да наблюдават за къщичките на птиците от 2007 до 2016 година Тяхната догадка се удостовери. Заради климатичните промени има по-топли зими и затова броят на синигерите оживели през зимата се усилва. Те стартират да се конкурират в битката за места за гнезда и храна. През пролетта може да има студени талази, заради което синигерите закъсняват с гнезденето “, изясняват експертите.
 
 синигер птица iStock/Getty Images-->

Жалобните мухоловки стартират да се връщат по-рано, тъй като биологичният им часовник е пренастроен заради стоплянето. Поради това врабчоподобните стартират да се сблъскват в битката за къщички. Синигерите не харесват някой краде тяхната територия. Жалобните мухоловки нямат късмет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР