Глобалното потребление на въглища се очаква да нарасне до исторически

...
Глобалното потребление на въглища се очаква да нарасне до исторически
Коментари Харесай

MAE: Тази година ще бъде рекордна в потреблението на въглища


Глобалното ползване на въглища се чака да нарасне до исторически връх през 2022 година и да остане на сходни равнища през идващите няколко години, в случай че не бъдат положени по-големи старания за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система.

Това сочи отчет на Международната организация по силата (МАЕ), оповестен през днешния ден, съобщи Ройтерс

Високите цени на газа след нашествието на Русия в Украйна и последвалите спирания на доставките накараха някои страни да се извърнат към относително по-евтините въглища тази година.

Горещите талази и засушаването в някои райони също усилиха търсенето на електрическа енергия и понижиха генерирането на водната сила, до момента в който производството от атомните електроцентрали беше на ниско равнище, изключително в Европа, където Франция трябваше да спре нуклеарни реактори за ремонтни действия.

Годишният отчет на МАЕ за въглищата предвижда световното търсене на въглища да нарасне с 1,2 на 100 тази година, надхвърляйки 8 милиарда тона за първи път в историята. Предишната рекордна година бе 2013-а, напомня Ройтерс.

МАЕ също по този начин предвижда, че потреблението на въглища ще остане на това равнище до 2025 година Това значи, че въглищата ще продължат да бъдат най-големият индивидуален източник на излъчвания на въглероден диоксид в световната енергийна система.

Най-голямото нарастване на търсенето на въглища се чака да бъде в Индия - със 7 на 100, следвана от Европейския съюз (6 на сто) и Китай (0,4 на сто).

Очаква се производството да доближи връх през идната година, само че до 2025 година да се намали под равнищата от 2022 година. 

Тримата най-големи производители на въглища - Китай, Индия и Индонезия - ще доближат индустриални върхове тази година, само че макар високите цени и изкушаващите маржове за производителите, няма признаци за възходящи вложения в насочени към експорт въглищни планове. Това отразява предпазливостта измежду вложителите и минните компании по отношение на средносрочните и дълготрайните вероятности за въглищата, се споделя в отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР