Глобалното количество електронни отпадъци ще достигне 110 милиона тона до

...
Глобалното количество електронни отпадъци ще достигне 110 милиона тона до
Коментари Харесай

Грешката не е в телевизора

Глобалното количество електронни боклуци ще доближи 110 милиона тона до 2050 година

Български стартъп и рефърбиш бизнеси спомагат за решаването на казуса у нас

110 милиона тона ще е количеството на световния електронен боклук до 2050 година, съгласно изследване на Global E-Waste Monitor. Това включва всевъзможен тип към този момент употребена електроника – компютри, тв приемници, преносими компютри, смарт телефони и устройства. В отговор на това бизнесът търси зелени решения, които основат резистентен модел за наем на техника или дават нов живот на остарялата такава.

Все повече консуматори в целия свят търсят способи да понижат осезаемо персоналния си електронен боклук и търсят разновидности по какъв начин да наемат техника, вместо да я купуват. На пазара в Европа за наем на нова техника има няколко огромни играчи, измежду които са сполучливите компании Grover и Grenke. На българския пазар единствената опция е Addit.tech. Стартъп компанията предлага разнообразни благоприятни условия за наем на доста типове техника, като измежду тях има нови и съвсем неизползвани продукти. Този модел дава в допълнение и опция за финансова еластичност на потребителите посредством месечен наем.

Друго работещо решение за понижаване на електроните боклуци е обновената техника. На българския пазар такива компании са Flip.bg и Swipe.bg – профилирани в мобилни устройства, Furbee.tech – предлагащи многообразие от техника втора употреба като преносими компютри, телефони, дронове, тв приемници, смарт устройства и crash.bg – с фокус компютърна техника втора употреба.

За битката с електронния боклук оказва помощ и опцията за връщане на остаряла техника, като огромна част от изброените компании имат стратегии за изкупуване. Такава акция има и мобилният оператор Yettel. Проучването на Global E-waste Monitor демонстрира, че през последните три години единствено 17% от всичката употребена електроника се рециклира и ѝ се дава нов живот, само че новаторските бизнеси от ден на ден работят в посока статистиката да бъде изменена.

Наемът на електроника от компании катo Addit.tech обаче остава единствената причина за основаване на модел на ползване, ограничителен до най-малко отпадъците и подкрепящ кръговата­­ стопанска система. Това е и моделът, към който Европа се стреми. През 2015 година Европейската комисия одобри проект за деяние за ускорение на прехода на Европа към кръгова стопанска система, усилване на конкурентоспособността в международен проект и поощряване на устойчивия стопански напредък.  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР