Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса

...
Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса
Коментари Харесай

Половината от сладката вода на планетата е складирана под ледената покривка на Източна Антарктида

Глобално стопляне, обвързвано с повишение на температурите с 2 градуса Целзий, ще е задоволително, с цел да се стопи част от голямата ледена завивка в Източна Антарктида, сочат резултатите от проучване, представени от Агенция Франс Прес. Това ще докара до повишаване на световното морско равнище с няколко метра.

Експерти до момента се интересуваха най-много от западната част на континента, която е наранена от настоящето размразяване. Но ледената завивка в Източна Антарктида, където е складирана към половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е доста уязвима към стоплянето. Учени изследвали морски седименти, формирани при последното размразяване в региона на земя Уилкс преди към 125 000 години. Било открито, че повишение на температурите с 2 градуса Целзий ще е задоволително, с цел да се възобнови топенето там.

„ За пръв път виждаме метода, по който в предишното тази част на ледената завивка се е трансформирала под въздействието на умерено затопляне”, съобщи ръководителят на проучването Дейвид Уилсън от Лондонския имперски лицей. „ Значимостта на измененията ще зависи от стоплянето, само че увеличение на температурите с 2 градуса Целзий ще е задоволително, с цел да има промяна”, добавя той.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година цели климатичното стопляне да бъде лимитирано до увеличение на температурите с 2 градуса Целзий, като се има поради, че те към този момент са се повишили с 1 градус Целзий.

Според учените, в случай че живачният дирек няколко века демонстрира увеличение на температурите с 2 градуса Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, довеждайки до повишение на световното морско равнище с към 4 м. Ако парниковите излъчвания запазят настоящето си равнище, температурите ще се покачат с 3 градуса Целзий и даже с 4-5 градуса Целзий.

Екипът изследвал проби от седименти от разнообразни междуледникови интервали, връщайки се 450 000 години обратно във времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР