Глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност,

...
Глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличиха

Глобалният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност, сподели шефът на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. 

Перспективите пред международната стопанска система евентуално ще останат слаби в средносрочен проект на фона на нараснали опасности за финансовата непоклатимост, твърди ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя приказва по време на втория ден от Китайския конгрес за развиване в Пекин. Тридневното годишно събитие е обществена комбинация от политика и бизнес, събирайки членове на китайското Политбюро с десетки изпълнителни шефове от западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

„ Очакваме 2023 година да бъде още една година на провокации, като световният напредък ще се забави до под 3 %, защото белезите от пандемията, войната в Украйна и стягането на паричната политика натежават върху икономическата интензивност “, сподели Георгиева.

„ Дори и при по-добра вероятност за 2024 година, световният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност от 3,8 % “, добави тя.

„ Ясно е също, че рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали “, сподели Георгиева.

„ Във време на по-високи равнища на дълг, бързият преход от нескончаем интервал на ниски лихвени проценти към доста по-високи лихвени проценти, нужни за битка с инфлацията,  неизбежно генерира напрежение и уязвимости, както се вижда от последните развития в банковия бранш в някои развити стопански системи “, изяснява тя.

Политиците действаха уверено в отговор на заканите за финансовата непоклатимост, спомагайки за облекчение на напрежението на пазара, счита тя. Но „ несигурността е висока, което акцентира нуждата от зоркост “.

Георгиева също по този начин предизвести за рисковете от геоикономическа фрагментация, която съгласно нея „ може да значи делене на света на съперничещи си стопански блокове. Според нея това е „ рисково разделяне “, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. Заедно тези фактори значат, че вероятностите за световната стопанската система в средносрочен проект евентуално ще остане слаба, сподели тя.

„ За благополучие, новините за международната стопанска система не са неприятни, сподели Георгиева, добавяйки, че Пекин ще обезпечи към „ една трета от световния напредък за тази година “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР