Глобалният пазар за гласова биометрия набира скорост и се очаква

...
Глобалният пазар за гласова биометрия набира скорост и се очаква
Коментари Харесай

Гласовата биометрия става популярна

Глобалният пазар за гласова биометрия набира скорост и се чака да нарасне от 1,1 милиарда щатски $ през 2020 година до 3,9 милиарда през 2026 година, разяснява Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания Е-CARD, която е в топ 50 на Европа. Фактори като възходящото търсене на постоянни системи за разкриване и попречване на измами в бранша на банковото дело, финансовите услуги и застраховането, както и нуждата от понижаване на разноските за засвидетелствуване и идентификация, подтикват бързото разбиране на решения за гласова биометрия по целия свят.

Ключово значение имат измамите, ориентирани към банковия бранш в светлината на цифровизацията му, сочи анализът на MarketsandMarkets Research. Чрез огромни обири на данни измамниците с достъп до банкови идентификационни данни могат да се доберат до сметките на клиентите. Това на собствен ред основава потребност от ново равнище на сигурност в цялата система за финансово засвидетелствуване. Гласовата биометрия дава отговор на тези нови, по-взискателни потребности на банките и финансовите институции посредством интелигентно идентифициране на консуматор въз основа на гласов отпечатък, уточни Милен Ганев.

Националната банка на Австралия разгласи, че неотдавна е внедрила ново биометрично решение, предопределено да удостоверява потребителите посредством гласа им и да открива измами. След сполучливо тестово тестване в края на 2020 година, банката към този момент предлага гласова биометрична отбрана за всички клиенти. Технологията VoiceID разрешава на потребителите да се удостоверяват за секунди, като просто приказват. Тя проучва повече от 1000 характерности на гласа на потребителя, с цел да удостовери самоличността му. В случая потребителите могат да основат своя гласов профил посредством криптиран телефонен диалог. Всеки път, когато потребителят се свърже с банката, технологията може да проучва произношението, височината на гласа и ритъма, с цел да се увери, че обаждащият се е този, за който се показва.

Наред със спестеното време фактор за въвеждането на гласовата биометрия са измамниците, които непрекъснато „ надобряват” в своите незаконни действия. Те създават нови способи за заобикаляне на обичайните способи за засвидетелствуване, постоянно употребявани от прът центровете. Майсторски имитации и обществено инженерство се комбинират в отлична сплав за мамене, по тази причина спомагателните способи за засвидетелствуване са от значително значение. Въпрос на политика е дали гласовото засвидетелствуване да се предложи в допълнение към или като сурогат на обичайните способи – пароли и въпроси за сигурност, изясни Милен Ганев от E-CARD.

От позиция на пазарните сегменти – артикули и услуги – бизнесът с услуги е този, който по-скоро ще побърза да внедри решения за гласова биометрия, предвижда MarketsandMarkets. Най-голямо приложение, най-малко първоначално, технологията ще има в кол-центровете. Според профила на кол-центровете – автоматизирани IVR, центрове с оператори, мобилни приложения и системи за засвидетелствуване на чиновниците – максимален растеж ще се следи при мобилните приложения. Това се дължи на все по-мащабното потребление на смарт телефони и потребността от предпазени развой на засвидетелствуване.

Що се касае до индустриалните ниши, водачи – наред с финансовия бранш – ще са сферата на опазването на здравето и науките за живота. Следват ги другите вертикали като търговията на дребно и електронната търговия, държавният бранш и защитата, телекомуникациите, превозът и логистиката, хотелиерството, енергетиката и комуналните услуги.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР