Глобалният пазар на акции започна седмицата дълбоко на червена територия.

...
Глобалният пазар на акции започна седмицата дълбоко на червена територия.
Коментари Харесай

S&P 500 официално навлиза в мечи пазар

Глобалният пазар на акции стартира седмицата надълбоко на алена територия. Американският водещ борсов показател S&P 500 е напът да отвори в територията на мечи пазар, до момента в който международните акции се срутват, а доходността на облигациите се повишава. Сред главните аргументи за възходящата волатилност са терзанията от виската инфлация и упованията за фрапантно повишение на лихвите от Фед на срещата, която ще стартира на следващия ден и ще продължи до сряда.

Фючърсите на S&P 500 сочат за спад от над 2% в понеделник, имайки поради, че намаляване с повече от 1.3% в края на търговията в понеделник офицално ще затвърди навлизането на американските пазари в мечи пазар, дефиниран като спад от 20% от върха. Котировките на Nasdaq демонстрират по-висок спад при софтуерните акции, с към 3% за в този момент.

Ситуацията в Европа не е по-различна. Германският DAX се търгува с 2% по-ниски равнища спрямо предходната седмица, като от началото на търговията през днешния ден не е минал в положителна територия. Френският Cac 40 също бележи спад от към 2%.

Пазарът на криптовалути се срина в допълнение в понеделник и към този момент общата пазарна капитализация на всички цифрови активи е едвам малко над 1 трлн. $ - три пъти по-малко, в сравнение с при най-високата си точка. Новината, че криптобанката Celsius стопира тегленето на пари от клиенти е една от главните аргументи за срутва, само че новината по-скоро подхрани цикъла, в сравнение с да го сътвори. Основните криптовалути бяха надълбоко в алената територия и преди заявката на Celsius. Това е следващият спад с сред 10 и 20% на пазара за последните два месеца, като нищо не допуска, че криптоактивите са достигнали дъното. Какво се случва през 2022 година Пазарите се трансформираха в хода на тази година - от една страна поради експлоадирането на войната в Украйна, а от друга възходящата инфлация промени напълно проектите на централните банки за повишение на лихвите. Плановете за последователно отдръпване на свободните парични политики се замениха с такива за фрапантно повишение на лихвените проценти. Резкият завой на финансовите институции отключи след себе си вълна от волатилност, която продължава да потапя пазарите в алено.
Реклама
" Самият факт, че (инфлацията) надвиши упованията, в действителност раздруса нервите на вложителите още повече и сподели какъв брой мъчно е да се опитваш да поставиш похлупак върху инфлацията ", споделя пред WSJ Сузана Стрийтър, старши анализатор по вложения и пазари в Hargreaves Lansdown. " Притеснението е, че инфлацията става прекомерно гореща, с цел да се оправят с нея централните банки и те ще би трябвало реагират със студена вода под формата на по-строги политики. "

Фед ще стартира последната си двудневна среща за политиката във вторник и множеството вложители считат, че централната банка ще разгласи в сряда, че покачва базовия си лихвен % с половин процентен пункт. Но упованията към този момент нарастват и мнозина считат, че Фед ще бъде заставен да се движи още по-агресивно тази година, откакто в петък стана ясно, че инфлацията в Съединени американски щати не стопира да нараства.

Според данни на CME, вложителите в понеделник правят оценка възможностите Фед да увеличи ливхите до 2.5% до края на годината на 78%, което би означавало повишаване на ливхите с половин % на всяка среща на Фед до края на годината. В края на предходната седмица прогнозите бяха 50 на 50 за сходна нападателна политика. Технологииите продължавата да страдат Технологичните колоси са измежду най-засегнатите компании от спада в понеделник. Акциите на Apple се намаляват с над 3% преди отварянето на пазара в Съединени американски щати, до момента в който тези на Amazon губят над 4.5%, все още (около час преди отварянето на американските борси). Гугъл, Tesla, Netflix и Фейсбук (META) и съвсем всички софтуерни колоси са надълбоко на алено, защото експертите считат, че повишението на лихвените проценти ще засегне най-много софтуерния бранш, тъй като високите лихви намялват цената на приходите в бъдеще на фирмите.

" Това е, което назоваваме мечи пазар, където страхът се осъществя и изтласква хората от пазара ", споделя пред Dow Jones Тод Морган, изпълнителен шеф на капиталовата компания Bel Air Investment Advisors. " Глобалната макро среда продължава да бъде дефинирана от закъснение на растежа, нараснала инфлация и стягане на финансовите условия ", допълват картината стратези на Merrill Lynch в отчет. " Където е допустимо, вложителите би трябвало да наблегнат на висококачествени акитив със непрекъснати и постоянни облаги " споделят от американската капиталова банка.
Фючърсите на S&P 500 на дневна графика от началото на годината. Източник: Tradingview Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР