Глобалният пакт на ООН за миграцията свали белгийското правителствоБелгийският премиер

...
Глобалният пакт на ООН за миграцията свали белгийското правителствоБелгийският премиер
Коментари Харесай

Глобалният пакт на ООН за миграцията свали белгийското правителство

Глобалният пакт на Организация на обединените нации за миграцията смъкна белгийското държавно управление
Белгийският министър председател Шарл Мишел подаде оставка след разпадането на ръководещата коалиция. Той съобщи това на съвещание на Народното събрание довечера, на което водещите партии в кралството желаеха да се гласоподава избор на съмнение на държавното управление.

„ Констатирам, че моите оферти не бяха безапелационни и моят апел не беше чут. Взех решение да показва на краля /Филип Сакскобургготски – бел.ред./ моята молба за оставка. Отивам неотложно при краля “, сподели Мишел и напусна съвещанието на Народното събрание, което беше прекъснато.

Правителствената рецесия в Белгия стартира при започване на декември поради острите различия в ръководещата коалиция във връзка с Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията, който беше подсилен от премиера и демократичните партии от южния френскоезичен район Валония и северния фламандскоезичен Фландрия. На 9 декември ръководещата коалиция в Белгия дефинитивно се разпадна – от държавното управление излезе водещата фламандска партия – Нов Фламандски алианс, която се счита за дясно радикална и се афишира изрично против този контракт.

Въпреки излизането от държавното управление на петима членове от тази партия, измежду които министрите на защитата, на вътрешните работи и финансите, кабинетът продължи да работи, а функционалностите на подалите оставка бяха преразпределени сред останалите участници в кабинета. На днешното съвещание на Народното събрание Мишел възнамеряваше да получи поддръжка от останалите политически партии, с цел да може държавното управление да приключи своя мандат, който изтича през май идната година. Но нито социалистите, нито зелените поддържаха тази концепция. По закон, в този момент в Белгия в течение на 40 дни би трябвало да се проведат предварителни парламентарни избори, само че след съвещания с краля може да бъде взето решение за техническо продължение на работата на държавното управление до постоянните избори, само че то ще има мощно лимитирани компетенции.

Договорът за Организация на обединените нации за миграцията беше утвърден на конференцията на Организация на обединените нации в Маракеш /10-11 декември/. Той не се поддържа от България, Съединени американски щати, Австралия, Израел, Австрия, Чехия, Унгария, Словакия, Швейцария. /БГНЕС и ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР