Глобалният мир се влошава за девета поредна година, този път

...
Глобалният мир се влошава за девета поредна година, този път
Коментари Харесай

Глобалният мир се влошава за 9-та поредна година

Глобалният мир се утежнява за девета поредна година, този път с 0,07%. Това въпреки всичко е второто минимум утежняване, записано в историята на Глобалния показател на мира (ГИМ), предава БГНЕС.

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 година, следвана от Нова Зеландия и Дания. Афганистан остава минимум мирната страна в международен мащаб, оставяйки след Йемен и Сирия. България е на 27-мо място. Румъния е паднала с четири места надолу, само че към момента изпреварва България и е на 25-о място. районен съд Македония е подобрила позицията си с 11 места, среща се на 40-а позиция. От другите ни съседи Сърбия е на 44-то място, Гърция – 66, а Турция е на ръба на алената зона със своето 149-о място.

Освен това в тазгодишния отчет осем от десетте най-мирни страни в света се намират в Европа, което прави този континент най-мирния район в света. Това е най-големият брой европейски страни, които са класирани в първите 10 от основаването на ГИМ.

Глобалният показател на мир прави оценка страните по три аспекта: социална сигурност и сигурност, продължаващ вътрешен и интернационален спор и равнище на милитаризация. Изследвайки 99,7% от международното население през тези три области, подготвилият показателя екип открива GPI резултат, който демонстрира тази година, че спокойствието още веднъж се е влошило и въпреки процентът да наподобява невисок, утежняването е обезпокоително доста. Докато ситуацията с мира в действителност се е влошило за поредни 15 години, светът е очевидец на нови трендове и аргументи за спада на мира.

Появата на световна пандемия оказа доста въздействие върху насилието. Въпреки че ситуацията с насилствените спорове се е подобрило, броят на съпроводени с принуждение демонстрации е повишен доста - общо над 5000 насилствени събития, свързани с COVID-19, се случиха през миналата година. Инциденти с принуждение, свързани с пандемията, е имало в 158 страни по света. Това нарастване на обвързваните с COVID-19 съпроводени с принуждение произшествия, породени от демонстрации и вълнения, беше подхранвано от разнообразни промени: наложените ограничавания поради COVID-19, антиправителствени настроения, блокиране, увеличение на безработицата и липса на икономическа поддръжка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР