Глобалните петролни пазари изглеждат по-затегнати, отколкото се смяташе преди, тъй

...
Глобалните петролни пазари изглеждат по-затегнати, отколкото се смяташе преди, тъй
Коментари Харесай

MAE очаква по-затегнат петролен пазар въпреки вълната на Омикрон



Глобалните петролни пазари наподобяват по-затегнати, в сравнение с се смяташе преди, защото търсенето на нефт демонстрира изненадващо малко отрицателно влияние от последната вълна на ковид, предизвикана от мощно заразния вид Омикрон, до момента в който доставките са лимитирани поради спирания, съобщи в сряда Международната организация по енергетика (МАЕ).

Търсенето на нефт се увеличи през последното тримесечие на 2021 година с 1,1 млн. барела дневно до 99 млн. барела дневно макар вълната на Омикрон, както е на път да доближи равнищата отпреди пандемията от 99,7 млн. барела дневно, се споделя в месечния отчет на МАЕ. В същото време доставките бяха лимитирани, защото картелът " ОПЕК + " се мъчи да съживи спряното си произвеждане, а производителите от другите места страдат от редица спирания, което понижава границата на свободния индустриален потенциал.

Леко повишените прогнози на основаната в Париж интернационална организация идват единствено часове, откакто цените на суровия нефт Брент се повишиха до седемгодишен връх над 89 $ за барел. Силното повишаване на петрола се оказва предизвикателство за държавите-консуматорки и за централните банки, защото те се пробват да подтикват икономическото възобновяване, като в същото време се борят да лимитират инфлационния скок и рецесията, засягаща цената на живота.

Междувременно фючърсите на петрола Брент нарастват през обедната европейска търговия с 1,16% към 88,55 $ за бадел, откакто по-рано в сряда удариха нов седемгодшен връх към 89,05 $ (най-високо равнище от октомври 2014 г.). Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI пък нарастват с 1,5% към 86,10 $, като по-рано денем доближиха нов 7-годишен връх към 86,41 $ за барел.

В последния си отчет МАЕ, която поучава множеството огромни стопански системи, увеличи прогнозите си за световното търсене на нефт с 200 хиляди барела дневно както за 2021, по този начин и за 2022 година Потреблението на петрола пък ще се усили с 5,5 млн. барела дневно (през 2021 г.) и с 3,3 млн. барела дневно (през 2022 г.)..

" Covid-19 още веднъж предизвиква рекордни инфекции. Но този път скокът има по-ограничено влияние върху потреблението на нефт ", означи МАЕ.

Тъй като търсенето се възвръща, обстановката с предлагането става все по-слаба. Коалицията от 23 страни във формата " ОПЕК + ", водена от Саудитска Арабия и Русия, която последователно възвръща производството, спряно по време на пандемията, е съумяла да усили през декември петролното произвеждане единствено с 60% от плануваното, заяви организацията и добави, че Нигерия, Ангола, Малайзия и даже Русия се борят с рестриктивните мерки на индустриални потенциал.

Докато " ОПЕК + " се пробва да възвърне оставащия към момента блокиран рандеман, свободният индустриален потенциал на обединението, който се употребява като амортисьор при положение на спирания, може да намалее до 3 млн. барела дневно, от към 5 млн. барела дневно сега, предвижда МАЕ. Това може още веднъж да направи петролния пазара уязвим във връзка с неустойчивостта на цените, даже когато производството нарасне внезапно в Съединени американски щати, Канада и Бразилия, се показва в последния отчет на организацията.

Производствените спиранията на петролния картела се ускориха във вторник, защото значим водопровод от Ирак до Турция беше спрян за малко поради детонация - увещание, какъв брой сериозен може да бъде свободният индустриален потенциал за поддържане на постоянни петролни потоци.

Взривът в петролопровода " Киркук-Джейхан ", който краткотрайно спря преноса на недопечен нефт във вторник, е бил породен от падащ енергиен дирек, а не от офанзива, съобщи в сряда пред организация Ройтерс върховен представител, отговарящ за сигурността.

Междувременно потокът от недопечен нефт по тръбопровода " Киркук-Джейхан " беше възобнови по-рано в сряда, откакто управляващите потушиха пожара покрай югоизточната турска провинция Кахраманмараш, оповестиха публични локални управляващи.

Според МАЕ и други източници за покриване на петролния дефицит при изключителни обстановки също са намалели, като запасите от горива в развитите страни са спаднали с 6,1 млн. барела през ноември 2021 година до седемгодишно дъно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР