Глобалните цени на зърното ще останат на високо ниво за

...
Глобалните цени на зърното ще останат на високо ниво за
Коментари Харесай

Накъде върви пазарът на основните аграрните стоки?

Глобалните цени на зърното ще останат на високо равнище за дълго време, предвижда Ден Бас, президент на една от водещите американски аналитични компании AgResource.

Цените на зърното ще останат високи през 2022 година, а е допустимо и през 2023 година, уточни и различен анализатор пред делегатите на 12 Международна агробизнес конференция " Where the margin is 2021 в Москва, написа sinor.bg.

Ден Бас поучава фермерите да " засеят всеки декар земя ". " Моите проучвания подсказват, че всеки свободен декар в света би трябвало да се засее. И ние се нуждаем от положително време ", добави той.

Експертът подчертава върху стремителното повишаване на зърнените храни през предходната година. Ден Бас установи, че международните цени на пшеницата скочиха с 100 $ за звук, царевицата - с 120 $, а на соята - с 200 $ за звук. Според AgResource, съотношението на международните ресурси от пшеница към равнището на потреблението сега е на 13-годишно дъно.

В публикацията, оповестена в немското електронно издание " Agraheute ", се показва, че от ден на ден специалисти приказват за началото на световен супер цикъл за селскостопанските артикули с доста високи цени. " Бум в търсенето ", който освен поддържа цените, само че и стимулира придвижването им нагоре.

Анализаторите от Goldman Sachs са на мнение, че аграрните първични материали и като цяло селскостопанските артикули са " на ръба на така наречения " Бичи пазар " (Bull Market), което допуска възходящата ценова обстановка.

Данните на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) демонстрират, че през януари 2021 година международните цени на аграрните артикули след седем месечно повишаване доближиха най-високите стойности от юли 2014 година насам. Ежемесечните показатели на експортните цени на практика във всички групи на питателните артикули скочиха доста внезапно, като с най-изразено движение на повишаване бяха зърнените храни, маслодайните семена и растителните масла, следвани от млякото, месото и захарта.

Една от главните аргументи за ценовото рали при аграрните първични материали и главните храни в международен мащаб е продължаващата коронавирусна пандемия. COVID-19 наруши веригите на доставки по целия свят, докара до под паника настроения и презапасяване освен от страна на частните консуматори, само че и от задачите страни.

Кароновирусната болест стана причина за инфлацията при храните и множеството търговски ограничавания - даже в такива значими за световната продоволствена сигурност страни като Русия и Аржентина.

Експертите означават " големият принос " на Китай за повишаването на главните храни в международен мащаб. " От една страна, китайците купуват големи количества свинско и млечни артикули на международния пазар; въпреки това, те внасят големи количества храна и фуражно зърно ", разясняват специалисти.

Брет Стюарт, ръководителят на Global AgriTrends, споделя в изявление за " Agraronline ", че е допустимо начало на нов световен поземлен супер цикъл.

Според Стюарт, с последователното възобновяване след Коронавирус ни чака световен напредък за международните стокови пазари. Вече е реалност започването на ценовото рали на пазара за енергийните източници. " Цените на суровия нефт са се повишили с 70 на 100, а и природният газ също нарастна фрапантно. Това усилва разноските на фермерите. Но в случай че цените на селскостопанските артикули се вдигнат по-бързо, това не би било толкоз огромен проблем ", разяснява специалиста.

Подобно на Global AgriTrends представителите на огромните банки JP Morgan и Goldman Sachs също се изричат в интерес на концепцията за " начало на нов доста по-дълъг систематичен прогресивен супер цикъл за суровинните артикули ".

" Пандемията отшумява и ще има доста ограничения за финансово стимулиране на стопанската система. Резултатът ще е взрив на суровинните пазари и това е началото на супер цикъл ", съобщи тези дни капиталовият специалист Лари Макдоналд (Larry McDonald) в изявление за " Onlineportal the marke ". Според него, за съживяването на международната стопанска система към този момент приказва раздвижването на фрахтовия пазар, където цените на товарните транспорти се покачват.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР