Глобалните доставки на смартфони са се сринали през четвъртото тримесечие

...
Глобалните доставки на смартфони са се сринали през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Глобалните доставки на смартфони се сринаха до нивата от 2013 г.

Глобалните доставки на смарт телефони са се сринали през четвъртото тримесечие на 2022 година, което включва обичайно мощния празничен интервал, заради макроикономическата уязвимост и ниското потребителско търсене, демонстрират предварителни данни на консултантската компания за пазарни изследвания в софтуерния бранш International Data Corporation – IDC, представени от Си Ен Би Си.

Фирмите за електроника са доставили 300,3 милиона смарт телефона през тримесечието от октомври до декември, което е спад от 18,3% на годишна база, уточни IDC в отчет, оповестен късно в сряда. Това е най-големият спад в границите на едно тримесечие, регистриран от консултантската компания.

Общо 1,21 милиарда смарт телефона са били доставени през 2022 година, което е най-ниския брой от 2013 година насам. Това се дължи на „ доста пониженото потребителско търсене, инфлацията и икономическата неустановеност “, отбелязва IDC.

„ Никога не сме ставали очевидци на това доставките през празничното тримесечие да са по-ниски от предходното тримесечие. И въпреки всичко, отслабеното търсене и огромните инвентари накараха доставчиците да понижат фрапантно доставките “, разяснява Набила Попал, шеф проучвания в IDC.

Под доставки в тази ситуация се имат поради устройствата, които компании като Apple и Samsung изпращат на търговци на дребно и мобилни оператори. Те не се равняват на продажбите, само че дават индикация за търсенето.

Apple е доставил най-вече смарт телефони през последното тримесечие на 2024 година Американският софтуерен колос е доставил 72,3 милиона iPhone през Q4, което е спад от 14,9% на годишна база, уточни IDC. Този резултат е донесъл на компанията пазарен дял от 24,1%. Спадът пристигна, макар че Apple пусна най-новите си модели от серията iPhone 14 преди решаващото празнично тримесечие.

Samsung регистрира спад на доставките с 15,6% на годишна база до 58,2 милиона единици. Samsung не пусна чисто нов флагман за четвъртото тримесечие, само че провежда събитие на 1 февруари, на което евентуално ще покаже новото си устройство.

Китайският производител Xiaomi с класира на трето място с доставени 33,2 милиона бройки през четвъртото тримесечие на годината, което е спад от 26,3% на годишна база. Това е най-големият спад измежду топ 5 фирмите, в който влизат още Oppo и Vivo.

За цялата 2022 година първото място отива при Samsung с доставени 260,9 млн. смарт телефона. Втора е Apple с 226,4 млн. смарт телефона iPhone, а на трета позиция Xiaomi със 153,1 млн. бройки. Четвъртото и петото място са за OPPO и Vivo със надлежно 103,3 и 99 млн. доставени смарт телефона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР