Глобалната мрежа от кабели, разположена на дъното на океаните, може

...
Глобалната мрежа от кабели, разположена на дъното на океаните, може
Коментари Харесай

Междуконтиненталните интернeт кабели ще се използват за регистриране на земетресения

Глобалната мрежа от кабели, ситуирана на дъното на океаните, може да се окаже потребна освен за продан на цифрова информация сред континентите.
Оптичните кабели сред континентите могат да се употребяват като подводни детектори на трусове. Идеята e на учените от Калифорнийския университет.

Почти всички сеизмични станции са ситуирани на сушата. По този метод редица океански трусове остават незабелязани. Използването на над един милион километра подводни кабели за мониторинг на трусове ще бъде сериозна стъпка в тяхното проучване, смятат сеизмолозите. Новата технология може да се употребява и за доста ефикасна система за обявяване за цунами.



За да се употребява интернет кабела като сеизмичен датчик, учените употребяват лазерна светлина в диапазон, който не се отразява на обмена на данните. Лазерният лъч минава от единия до другия завършек на кабела. Когато сеизмичната вълна окаже въздействие на кабела, изкривява се и лазерният лъч. Сравняването на този лазерен лъч със сигнала на оптичния кабел дава подробна информация за силата на сеизмичната вълна. А посредством сравняване и разбор на тези сигнали от другите междуконтинентални кабели е допустимо да се реализира триангулация, посредством която да се дефинира точното място на земетресението.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР