Глобалната енергийна система се влошава и ни приближава към климатична

...
Глобалната енергийна система се влошава и ни приближава към климатична
Коментари Харесай

Водородът – засилващата се тенденция в енергийната трансформация

Глобалната енергийна система се утежнява и ни доближава към климатична злополука. Изкопаемите горива се намират в екологична и икономическа задънена улица. Непосредствените последствия от войната в Украйна върху цените на силата са още един сигнален сигнал. Единственото стабилно бъдеще е това на възобновимите енергийни източници. Замърсяването с горива би трябвало да се приключи допустимо най-скоро, преди да е унищожило единствения ни дом - нашия свят. Преходът към възобновима сила би трябвало да се форсира.

Това бяха посланията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в изявлението му по отношение на отчета на Световната метеорологична организация за положението на световния климат през 2021 година

Поредиците от рецесии от международен мащаб неведнъж подчертаха незабавната нужда от ускорение на световния енергиен преход. Докато събитията от последните години акцентират разноските за международната стопанска система при една централизирана енергийна система, която е мощно подвластна от изкопаемите горива, цените на петрола и газа се изкачват до нови висоти, а рецесията в Украйна покачва равнищата на паника и неустановеност.

Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) продължава да предизвестява, че понастоящем към 3,6 милиарда души живеят в среда, която е мощно уязвима от изменението на климата.

Краткосрочните ограничения за решение на неотложни проблеми би трябвало да бъдат съпроводени с решителна устременост към сполучлив енергиен преход в средносрочен и дълготраен проект. Днес държавните управления са изправени пред предизвикването да се оправят с видимо спорните стратегии за енергийна сигурност, резистентност и икономична сила за всички.

Около 80 % от международното население живее в страни, в които силата се внася. С изобилието от възобновим капацитет, който към момента не е употребен, този % може да бъде понижен доста. Подобна дълбока смяна би направила страните по-малко подвластни от вноса на сила посредством разнообразни разновидности на доставка и би спомогнала за уединяване на стопанските системи от огромните съмнения в цените на изкопаемите горива. Този път ще генерира също така работни места, ще понижи бедността и ще поддържа една приобщаваща и безвредна за климата международна стопанска система.

Поради тази причина създаването и използването на процеси за превръщане на сила от възобновими източници е належащо, с цел да се понижи зависимостта от запасите от изкопаеми горива и да се управляват парниковите газове в атмосферата. Изследванията демонстрират, че увеличението на потенциала за произвеждане на сила от възобновими източници е извънредно значимо и че спиранията и географските ограничавания могат да бъдат преодолени посредством възстановяване на процесите на превръщане на възобновимата сила и процесите на нейното запазване.

След първата нефтена рецесия през 70-те години на предишния век икономическото развиване се въздейства директно от достъпа до безвредни енергийни източници, изключително в индустрията. За да се посрещнат енергийните потребности за резистентен стопански напредък, са нужни новаторски енергийни системи, които обезпечават надеждни, рентабилни и чисти доставки. Такива енергийни системи са от значително значение за устойчивия стопански напредък - от нови благоприятни условия за претовареност и експорт до други преимущества на индустриализацията.

В това отношение има една обещаваща област: водородът. Леснодостъпен, водородът в последно време притегля огромно внимание с ускоряването на изследванията и приложенията на възобновимите енергийни източници в сходство с Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата - COP26, извършена в Глазгоу предходната година.

Проучванията демонстрират, че международното водачество в региона на водородните енергийни системи има евентуално основна роля за основаването на по-добри работни места - от новаторските научни проучвания и разработки до поддръжката и употребата. В това отношение водородът се смята за основен въпрос за постигането на тази цел, защото декарбонизацията на енергийната система е пътят за реализиране на актуалните климатични цели и ограничение на повишението на температурите в сходство с задачите за нулеви чисти излъчвания.

Но с цел да може да играе такава роля, производството на водород също би трябвало да е без излъчвания.

50 нюанса на водорода

Водородът има капацитета да обезпечи стопански жизнеспособни, финансово перспективни, обществено преференциални и енергийно ефикасни решения на проблемите, свързани с непрекъснато възходящото световно търсене на сила, в това число световното стопляне. Въпреки че е най-разпространеният детайл на Земята, той не е свободно наличен в молекулярна (или функционална) форма, а по-скоро се намира в други съединения (вода, изкопаеми горива, амоняк, биомаса и др.). По тази причина съществуват разнообразни техники за произвеждане.

В взаимозависимост от технологията на произвеждане на водород се употребява терминология с цветни кодов - сив, розов, зелен и наследник. Най-широко употребяваният водород е синият, получен посредством парен реформинг на метан, смесен с хващане на въглерод; по-късно електролитен водород (жълт водород), който се създава посредством нисковъглеродна електрическа енергия, и по-късно електролитен водород (зелен водород), който се създава посредством изцяло възобновими източници.

Зеленият водород се основава на производството на универсално, леко и мощно реактивно гориво посредством химичен развой, прочут като електролиза без да се отделя въглероден диоксид в атмосферата и се получава електрически ток от изцяло възобновими източници.

Зеленият водород се смята за най-подходящ за изцяло резистентен енергиен преход.

Зелен против чист водород

Чист водород не значи безусловно, че водородът не отделя излъчвания: Зеленият водород не съдържа въглерод, до момента в който другите типове водород към момента могат да отделят парникови газове.

През последните години водородът излезе на напред във времето като евентуална изчезнала част от пъзела на чистата сила. Все повече страни към този момент имат национална пътна карта или тактика за водорода, а забележителна част от тласъците и фондовете за възобновяване по COVID-19 са отдадени на ускорение на работата по водорода. На COP26 в Глазгоу 32 страни и Европейският съюз се споразумяха да работят дружно за ускорение на създаването и внедряването на чист водород, като беше реализирано единодушие, че до 2030 година в международен мащаб може да се употребява наличен възобновим и нисковъглероден водород.

Чистият водород се акцентира като бъдещото гориво на Европейски Съюз и дава обещание да обезпечи доста въглеродно неутрална сила до 2030 година В този подтекст се показва, че той ще зарежда товарните транспортни средства за дълги дистанции, самолетите, производството на стомана и ще отоплява домовете. Но природозащитниците са скептични.

Силвия Пасторели, деятел на " Грийнпийс " в региона на климата и енергетиката, изяснява минусите с елементарни думи: " Не можем да преодолеем климатичната рецесия, като консумираме същото количество сила и просто изгаряме разнообразни горива. Пестенето на сила, смяната в потреблението на силата и отоплението, превоза и електрификацията на промишлеността би трябвало да бъдат в центъра на нашите енергийни проекти. "

Въпреки че понастоящем производството на наследник водород е по-евтино от това на зелен, откривателите акцентират, че това може да се промени, когато електролизерите, употребявани за производството на зелен водород, навлязат в всеобщо произвеждане.

С новите планове за разпространение на водорода, които започват всеки ден, нещата се развиват бързо и страните създават тактики за основаване на пазари на зелен водород. Стартиращи предприятия и откриватели работят по цялата верига на цената на водорода. Ето за какво, до момента в който не престават интензивните изследвания и проучвания на въпросителните, свързани със зеления водород, страни като Австралия стават очевидци на атомна детонация.

Използване на водород

Водородът има необятен набор от промишлени приложения - от рафинирането на водород до нефтохимията и производството на стомана. Подобно на природния газ, водородът може да се съхранява дълго време и да се транспортира на обилни дистанции по тръбопроводи или да се транспортира след превръщане в течни органични носители на водород, амоняк или полутечен водород.

Знаем, че през идващите години ще се нуждаем от новаторски енергийни източници, усъвършенствани енергийни системи и усъвършенствана инфраструктура, с цел да посрещнем възходящите енергийни потребности по резистентен метод. Смята се, че водородът е в положение да отговори на тази потребност, може да обезпечи усъвършенствана успеваемост и надеждност, може да се създава от огромно многообразие от локални източници и потреблението му може да докара до нулеви или ниски излъчвания на замърсители, в това число парникови газове. В резултат на това водородът заема централно място като енергиен притежател, кадърен да поддържа незамърсяваща, надеждна и евтина енергийна система, която може да обогати стопанската система, без да вреди на околната среда или на енергийната сигурност.

Водородна стопанска система

Продължаващият енергиен преход е на невиждано равнище заради мащаба си и дълбокото си влияние върху откритите социално-икономически, софтуерни и геополитически трендове по света. В комбиниране с енергийната успеваемост, възобновимите енергийни източници понастоящем са водещи за цялостната световна енергийна промяна

Водородът евентуално ще повлияе на географията на енергийната търговия и ще продължи да регионализира енергийните връзки. Това е по този начин, тъй като до момента в който разноските за възобновима сила понижават, разноските за превозване на водорода към този момент са към момента високи и получената геополитическа карта евентуално ще покаже все по-голяма регионализация в енергийните връзки. Възобновяемата сила може да се употребява във всяка страна и да се изнася в прилежащи страни посредством кабели за транспорт на електрическа енергия от възобновими източници. Освен това водородът би могъл да улесни генерирането на възобновими енергийни източници на дълги дистанции посредством тръбопроводи и кораби, като по този метод отключи неизползваните възобновими запаси в отдалечени места.

Като се има поради, че водородът може да се създава на конкурентни цени на доста места, тактиките за водорода, които включват проекти за импорт и експорт, демонстрират, че трансграничната търговия с водород ще се усили доста допълнително от 30 страни и райони. Достъпът до водород постоянно може да се преглежда като детайл на енергийната сигурност и общата национална резистентност, изключително за браншове, в които други решения не са жизнеспособни или стопански преференциални.

Износителите на изкопаеми горива виждат в чистия водород прелъстителен метод за диверсификация на стопанските системи си. Много от съществуващите експортьори се насочват към чистия водород, с цел да развият нови експортни браншове.

Източник:БГНЕС, Сабах

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР