Глобалната енергийна криза се очаква да увеличи търсенето на петрол

...
Глобалната енергийна криза се очаква да увеличи търсенето на петрол
Коментари Харесай

МАЕ: Енергийната криза може да заплаши глобалното икономическо възстановяване

Глобалната енергийна рецесия се чака да усили търсенето на нефт с половин милион барела дневно и може да предизвика инфлационен растеж и да забави възобновяване на международната стопанска система от коронавирусната пандемия, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи БНР.

" Рекордните цени на въглищата и на природния газ, както и непрекъснатите електрически спирания, карат енергийния бранш и енергийно интензивните промишлености да се извърнат към петрола, с цел да запазят бизнеса работещ ", се споделя в месечния петролен отчет на основаната в Париж организация.

" По-високите цени на силата също по този начин способстват за инфлационния напън, който наред с спиранията на електрозахранването може да докара до по-ниска промишлена интензивност и закъснение на икономическото възобновяване ", добавя МАЕ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бензинът и дизелът ще нарастнат до 2,40-2,45 лева за литър до...

Според основаната в Париж организация международният потенциал за произвеждане на нефт, който спомага за успокояването на пазара, ще спадне до края на 2022 година, защото производителите от формата " ОПЕК + " усилват производството. Това акцентира нуждата от повече вложения, с цел да се отговори на възходящото търсене на недопечен нефт, заяви Международната енергийна организация.

МАЕ показва в месечния си отчет за петролните пазари, че свободният потенциал на " ОПЕК + " може да падне под 4 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие на 2022 година от 9 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2021 година Организацията също по този начин предвижда, че световното търсене на нефт през 2020 година ще доближи 99,6 милиона барела дневно - малко над равнищата от преди коронавирусната пандемия.

Резервният потенциал е значим буфер за петролния пазар, защото разрешава на производителите бързо да реагират на непланирани спирания, които биха могли да затегнат предлагането на пазара и да причинят огромни съмнения в цените.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Излишъкът от нефт, генериран при предпазване по време на пандемията и от намаляването на търсенето...

Резервният потенциал ще бъде концентриран в производителите от Близкия изток като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт, уточни МАЕ, до момента в който потенциалът на Русия ще бъде доближат през четвъртото тримесечие на 2022 година

" Намаляването на свободния потенциал в международен мащаб акцентира нуждата от увеличени вложения, с цел да се отговори на по-нататъшното търсене ", се споделя в отчета на МАЕ, откакто търсенето спадна внезапно по време на пандемията, принуждавайки доста производители да отсрочат или анулират проектите си за увеличение на потенциала.

МАЕ дефинира свободния потенциал като производството, което може да се употребява в границите на 90 дни и да се поддържа за нескончаем интервал.

Резервният потенциал става все по-голям с намаляването на запасите от недопечен нефт. МАЕ съобщи, че запасите от нефт ще продължат да понижават, защото " ОПЕК + " е на път да изпомпва 700 000 барела на ден под декларираното към картела петролно търсене.

Според МАЕ обаче петролните ресурси в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз биха могли да се усилят още веднъж през 2022 година, а производството на ирански нефт, в този момент лимитирано със наказания, също може да се усили.

Запасите на нефт могат да се усилят с 800 000 барела на ден през първото тримесечие на 2022 година, с 2,1 милиона барела на ден през второто тримесечие на идната година и с 2,4 милиона барела на ден през втората половина на 2022 година

МАЕ също по този начин съобщи, че в случай че иранските наказания бъдат облекчени, Техеран може бързо да добави 1,3 милиона барела на ден към световните доставки.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР