Глобалната енергийна криза се очаква да увеличи търсенето на петрол ...

Глобалната енергийна криза се очаква да увеличи търсенето на петрол

МАЕ: Енергийната криза може да заплаши глобалното икономическо възстановяване

Глобалната енергийна рецесия се чака да усили търсенето на нефт с половин милион барела дневно и може да предизвика инфлационен растеж и да забави възобновяване на международната стопанска система от коронавирусната пандемия, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), съобщи БНР.

" Рекордните цени на въглищата и на естествения газ, както и непрекъснатите електрически прекъсвания, карат енергийния бранш и енергийно натоварените промишлености да се извърнат към петрола, с цел да запазят бизнеса работещ ", се споделя в месечния петролен отчет на основаната в Париж организация.

" По-високите цени на енергията също по този начин допринасят за инфлационния напън, който наред с прекъсванията на електрозахранването може да докара до по-ниска промишлена интензивност и закъснение на икономическото възобновяване ", добавя МАЕ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бензинът и дизелът ще нарастнат до 2,40-2,45 лева за литър до...

Според основаната в Париж организация международният потенциал за произвеждане на нефт, който спомага за успокояването на маркета, ще спадне до края на 2022 година, защото производителите от формата " ОПЕК + " усилват производството. Това акцентира нуждата от повече вложения, с цел да се отговори на възходящото издирване на недопечен нефт, заяви Международната енергийна организация.

МАЕ показва в месечния си отчет за петролните маркети, че свободният потенциал на " ОПЕК + " може да падне под 4 милиона барела дневно през четвъртото тримесечие на 2022 година от 9 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2021 година Организацията също по този начин прогнозира, че световното издирване на нефт през 2020 година ще доближи 99,6 милиона барела дневно-малко над равнищата от преди коронавирусната пандемия.

Резервният потенциал е съществен буфер за петролния маркет, защото разрешава на производителите бързо да реагират на непланирани прекъсвания, които биха могли да затегнат предлагането на маркета и да причинят огромни съмнения в стойностите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Излишъкът от нефт, генериран при предпазване по време на пандемията и от намаляването на търсенето...

Резервният потенциал ще бъде концентриран в производителите от Близкия изток като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт, уточни МАЕ, до момента в който потенциалът на Русия ще бъде достигнат през четвъртото тримесечие на 2022 година

" Намаляването на свободния потенциал в международен мащаб акцентира нуждата от увеличени вложения, с цел да се отговори на по-нататъшното издирване ", се споделя в отчета на МАЕ, откакто търсенето спадна внезапно по време на пандемията, принуждавайки доста производители да отсрочат или анулират проектите си за увеличение на потенциала.

МАЕ дефинира свободния потенциал като производството, което може да се употребява в границите на 90 дни и да се поддържа за нескончаем срок.

Резервният потенциал става все по-съществен с намаляването на запасите от недопечен нефт. МАЕ съобщи, че запасите от нефт ще продължат да понижават, защото " ОПЕК + " е на път да изпомпва 700 000 барела на ден под декларираното към картела петролно издирване.

Според МАЕ макар че петролните ресурси в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз биха могли да се усилят още веднъж през 2022 година, а производството на ирански нефт, в този момент лимитирано със наказания, също може да се усили.

Запасите на нефт могат да се усилят с 800 000 барела на ден през първото тримесечие на 2022 година, с 2,1 милиона барела на ден през второто тримесечие на следващата година и с 2,4 милиона барела на ден през втората половина на 2022 година

МАЕ също по този начин съобщи, че в случай че иранските наказания бъдат облекчени, Техеран може бързо да добави 1,3 милиона барела на ден към световните доставки.

Източник: expert.bg