Глобална операция, при която на организираната престъпност са продадени криптирани

...
Глобална операция, при която на организираната престъпност са продадени криптирани
Коментари Харесай

Шпионски телефони доведоха до над 800 ареста на престъпни групи по света

Глобална интервенция, при която на проведената престъпност са продадени криптирани телефони , които чиновниците на правоприлагащите органи могат да следят, докара до повече от 800 ареста и конфискация на опиати, оръжия, пари в брой и първокласни коли, оповестява " Ройтерс ".

Операцията на Федералното бюро за следствия - ФБР на Съединени американски щати, австралийската и европейската полиция задържа обвинени в Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Близкия изток , забъркани в световната търговия с опиати, оповестиха чиновниците.

Милиони долари в брой са конфискувани по целия свят, дружно с 30 тона опиати, в това число над осем тона кокаин .

Австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че интервенцията " е нанесла тежък удар против проведената престъпност - освен в тази страна, само че... по целия свят ".

Операция " Троянски щит ", замислена от австралийската полиция и ФБР през 2018 година, е едно от най-големите внедрявания със профилирана криптирана мрежа.

Започва, когато американски чиновници заплащат на наказан наркотрафикант, с цел да им даде достъп до персонализиран от него смарт телефон, на който конфигурира ANOM - An0m, предпазено приложение за криптирани известия . След това телефоните са продадени на мрежи за проведена престъпност посредством дистрибутори от подземния свят.

ФБР оказва помощ за внедряването на 12 000 устройства в 300 незаконни групи допълнително от 100 страни , разяснява Калвин Шивърс от криминално-разследващия отдел на ФБР пред кореспонденти в Хага.

По модел, една австралийска фигура от подземния свят стартира да популяризира телефони, съдържащи приложението, на своите сътрудници, вярвайки, че връзката им е сигурна , защото телефоните са изменени, с цел да се отстранен всички благоприятни условия, в това число гласови функционалности и функционалности на камерата, с изключение на ANOM.

В резултат на това не е имало опит да се скрият или кодират детайлностите на известията - които полицията чете.

" Ние сме в задния джоб на проведената престъпност ... Всичко, за което те приказват, опиати, принуждение, удари един против различен, почтени хора, които ще бъдат убити ", разяснява австралийският комисар на федералната полиция Рийс Кершоу.

Телефоните са подобен шлагер, че италианските мафиоти, азиатските триади, байкърските банди и транснационалните наркосиндикати стартират да ги употребяват , като дават на ФБР и партньорските сили по целия свят 27 милиона известия.

Шивърс разяснява, че ФБР е съумяло да види фотоси на " стотици тонове кокаин, които са били скрити в колета с плодове ".

Австралийската полиция съобщи, че е арестувала 224 души, в това число членове на противозаконни мотоциклетни банди, и е спряла 21 заговора за ликвидиране .

Само в понеделник те изземат 104 огнестрелни оръжия, в това число снайперска пушка от боен клас, както и съвсем 45 милиона австралийски $ (35 милиона долара) в брой, в това число 7 милиона австралийски $ от сейф, заровен под култивиран заслон в предградие на Сидни.

В Европа имаше 49 ареста в Холандия, 75 в Швеция и над 60 в Германия , където управляващите иззеха стотици килограми опиати, над 20 оръжия и над 30 първокласни коли и пари в брой.

Финландската полиция задържа съвсем 100 обвинени и иззе 500 кг опиати и откри склад с 3D принтери, употребявани за произвеждане на части за оръжия.

Операцията разкрива също по този начин, че на банди е подхвърлена информация за полицейски дейности, което провокира " многочислени случаи на корупция на високо ниво в няколко страни ", съгласно декларация от сътрудник на ФБР.

THREAD: AFP-led Operation IRONSIDE is a long-term, international, covert investigation into serious organised crime and outlaw motorcycle gangs allegedly responsible for large-scale drug importations, drug manufacturing and attempts to kill.
— AFP (@AusFedPolice)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР