GlobalFoundries се размина с властите по стратегически въпросиГолям проект за

...
GlobalFoundries се размина с властите по стратегически въпросиГолям проект за
Коментари Харесай

Водещ чипмейкър затвори провален завод в Китай

GlobalFoundries се размина с управляващите по стратегически въпроси

Голям план за произвеждане на чипове претърпя неуспех в Китай
(снимка: Weibo)

Американският чипмейкър GlobalFoundries разгласи, че закрива интервенциите си във високотехнологичния парк в Ченду, един от най-големите капиталови планове за полупроводници в Китай.

Преди три години държавното управление на Ченду даде обещание, че общата инвестиция в плана може да доближи 10 милиарда $. Заводът, ситуиран върху имот от 65 000 квадратни метра, бе издигнат в средата на 2018 година Предвиждаше се той да създава 300-мм силициеви подложки, които са основен съставен елемент в изработката на чипове.

Производството в завода на стойност 100 милиона $ обаче по този начин и не започва. Но възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай няма нищо общо в тази ситуация. Според някои анализатори, които наблюдават осъществяването на плана в Ченду през цялото време, неговият неуспех се свързва не толкоз с комерсиалната война, колкото с неприятното обмисляне, отбелязва scmp.com.

Гу Венджун, основен анализатор в ICwise, изследователска компания от Шанхай, съобщи, че в процеса на подготовка за създаване на предприятието не е обърнато задоволително внимание на проучванията и планирането. На държавното управление на Ченду е липсвало задоволително схващане за спецификата на GlobalFoundries, механизма за взимане на решения в компанията и икономическите изгоди от работата с нея и също така не е получена задоволително мощна поддръжка от централното държавно управление.

Първоначално, през 2016 година  компанията преговаряше за взаимно дружество с управляващите на Чунцин. Беше подписан протокол за желание сред държавното управление на Чунцин и GlobalFoundries за основаване на цех за 300-мм силициеви подложки, употребяващ технология на компанията от дружество в Сингапур.

След като проектът за Чунцин се провали по неразбираеми аргументи, в края на 2016 година управляващите в Чънду взеха решение да сключат сходна договорка с GlobalFoundries. Според Уолъс Пай, който тогава беше общоприет управител на GlobalFoundries за Китай, проектите за 2017 година предвиждаха в завода да работят 3500 души.
още по тематиката
Първоначално планът трябваше да се състои от две етапи. През 2018 година се планираше да бъдат употребявани главните технологии за произвеждане на 300-мм подложки, след което в края на 2019 година да се премине към по-модерни технологии.

Въпреки това през октомври 2018 година сътрудниците взеха решение да прескочат първия стадий, частично заради възходящото търсене в Китай на по-модерни технологии и финансовите проблеми на GlobalFoundries. Оттогава планът е в застой.

Сравнявайки формалните изказвания на държавното управление на Ченду и GlobalFroundries, направени през 2017 година, Венджун означи, че те имат разнообразни цели, което изяснява неуспеха на плана. Според анализатора, държавното управление явно е желало да вкара съществени, по-малко рискови технологии, с цел да увеличи престижа на града, до момента в който компанията не крие желанието си да получи достъп до китайския капитал и държавна поддръжка за вложения в по-модерни технологии.

В изказване GlobalFoundries уточни, че взаимното дружество ще продължи да действа и след затварянето на завода, защото компанията към момента чака растеж на продажбите на китайския пазар. В момента GlobalFoundries има пет завода – три в Съединени американски щати и по един в Сингапур и Германия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР