Глобален корпоративен данък от 15% за 100-те най-големи корпорации с

...
Глобален корпоративен данък от 15% за 100-те най-големи корпорации с
Коментари Харесай

G-спорният глобален корпоративен данък и пречките пред него

Глобален корпоративен налог от 15% за 100-те най-големи корпорации с годишни доходи от над 750 милиарда евро - такава международна данъчна промяна утвърдиха представители на страните от G-7 в събота. Какво обаче включва този налог и какво би трябвало да се случи, с цел да влезе в действие той? 

Както е известно страните от G-7 (САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Англия и Италия) се споразумяха на срещата си на 5 юни за въвеждането на идентични световни правила за таксуване на огромните интернационалните корпорации, които имат годишни доходи от над 750  милиарда евро.

Данъчната промяна включва 2 съществени стълба . Първо - огромните компании, които имат марж на облагата над 10%, ще дължат 20% от приходите над този предел. Този налог ще е изискуем в страната, в която са осъществени продажбите. Вторият дирек е въвеждането на световен корпоративен налог от най-малко 15% , чиято цел ще е да се отстранен тласъците облагите да се трансферират в юрисдикции, където корпоративните налози са ниски. Страните от G7 чакат страни и юридически зони с преференциален данъчен режим - така наречен „ офшорни зони “, да бъдат принудени да се причислят към съглашението. 

Според финансовия министър на Англия Риши Сунак „ е реализирано историческо съглашение за промяна на световната данъчна система, която да дава отговор на цифровата епоха. Система, която подсигурява, че верните компании заплащат вярната сума на верните държавни управления “.

Промените са ориентирани към компании, като Гугъл, Amazon и Фейсбук, които през годините са избягвали заплащането на налози,  точно посредством оперирането през компании, регистрирани в зони с ниско данъчно облагане. Въпросните компании са измежду най-големите печеливши от световната пандемия, откакто тя мощно промени навиците на хората  по целия свят и реалокира една голяма част от комерсиалните и обществените интеракции в цифрова среда. Основната цел е софтуерните колоси да вземат участие по-активно във възобновяване на международната стопанска система с повече приходи към бюджетите на страните, в които осъществят най-големите си доходи. Планът за възобновяване на работните места на американския президент Джо Байдън на стойност 2,3 трлн. $ мощно разчита на тези доходи. 

Според Организацията за икономическо съдействие и развиване държавните управления могат да чакат сумарно сред 50 и 100 милиарда $ повече данъчни доходи, в случай че промяната проработи. 

Един образец за това какъв брой средства не се заплащат на националните бюджети е резултатът на записаното в Ирландия дъщерно сдружение на Microsoft. За 2020 година то не е платило никакъв налог, макар че през предходната година е генерирало облага от 315 милиарда $ . Ирландия в действителност е измежду страните, които не са декларирали поддръжка за промяната, тъй като опциите за данъчни облекчения, които страната предлага, са измежду главните аргументи доста американски компании да отворят своята европейска централа точно там. 

" На софтуерните колоси прекомерно дълго им се разминаваше неплащането на налози и актуалната промяна е мощно закъсняла ", се споделя в коментар на английското издание .

Представители на някои от въпросните компании разясняват, че поддържат предложенията и избират този метод, при който се вкарва едно световно решение по въпроса, в сравнение с доста разнообразни национални данъчни рамки.

„ Силно поддържаме работата, която се прави за да се обновят интернационалните данъчни регулации. Надяваме се страните да продължат да работят дружно, с цел да подсигуряват, че уравновесено и стабилно съглашение ще бъде финализирано в скоро време “, се споделя в формален коментар от страна на Гугъл.

За да добие интернационално самопризнание, предлагането би трябвало да бъде утвърдено и на срещата на G-20 , която ще се организира през юли във Венеция. Освен страните от G-7 в тази среща ще вземат участие Аржентина, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, ЮАР, Саудитска Арабия, Южна Корея, Турция, Европейски Съюз и Испания.  

Но даже и предлагането за световен корпоративен налог да бъде утвърдено на въпросната среща, то няма да може да влезе в действие по-рано от година и половина след кардиналното единодушие.

„ Това значи, че държавните управления ще стартират да събират подобен налог минимум след 2 години “, разяснява Моника Ловинг, съветник по интернационалните данъчни услуги към консултантската компания BDO, представена от.

Освен това пред концепцията за световен корпоративен налог има и редица спънки. Одобрението на новия налог може да не срещне цялостна поддръжка от Сената на Съединени американски щати, защото даже ръководещите демократи имат разлики по отношение на данъчната политика. А Съединени американски щати е една от водещите страни, иницииращи новия данъчен режим. Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън ще би трябвало да " продаде " концепцията за световния налог на първо време на представителите в Сената. 

„ Сега не би трябвало да се пропуща опцията да прекратим с данъчната система от Дивия запад и да построим данъчни връзки сред държавните управления и огромните корпорации, които да оказват помощ за възобновяване от Коронавирус рецесията “, се споделя в разбор на английското издание Според вестника и Съединени американски щати, и Китай ще имат изгода от новата система, която ще подсигурява по-справедливо систематизиране на приходите, генерирани от софтуерните колоси.

Към момента обаче предложенията съдържат редица „ малки врати “, които елементарно да разрешат на тези компании, които желаят да укриват налози – да продължат да го вършат, се споделя в различен коментар по тематиката във Файненшъл таймс.  " А триумфът на промяната ще бъде точно в детайлите ".

Инвеститорите в Съединени американски щати са обезпокоени, че по-големите разноски за налози ще намалят техните облаги и бонуси. Те обаче към този момент не пресмятат какъв е риска това да се случи, защото смятат, че въвеждането на световния налог на процедура ще отнеме доста време, се споделя в разбор на

Предложението има и редица критици, които смятат, че " най-малко 15% " в действителност е доста ниска ставка за огромните корпорации. 

„ Много време чакахме държавните управления да вземат ограничения, с които да принудят огромните корпорации да платят дължимото към обществото. Но ставката от 15% е доста ниска и е сравнима с корпоративния налог в Швейцария (15%), Ирландия (12,5%) и Сингапур (17%) “, разяснява Габриела Бучер, изпълнителен шеф на Oxfam International пред Си Ен Би Си.

По публикацията работи Николай Нейчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР