Гледайте НА ЖИВО изслушването на предложените кандидатури за членове на

...
Гледайте НА ЖИВО изслушването на предложените кандидатури за членове на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Изслушване на предложените кандидатури за членове на ЦИК

Гледайте НА ЖИВО чуването на препоръчаните кандидатури за членове на ЦИК при президента Румен Радев.



" Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно държавно управление и вашата работа ще стартира като нова Централна изборна комисия ", съобщи президентът Румен Радев.

" ЦИК би трябвало да стартира с летящ старт, защото изборите са доста скоро ", добави Камелия Нейкова.

По думите ѝ на новата Централна изборна комисия ѝ следва усилена работа още в първата седмица.

" Според мен новите промени в Изборния кодекс са огромно предизвикателство. Аз съм последовател на машинното гласоподаване, улеснява работата на изборния развой. Има доста неточности в хартиения протокол. Много ще бъде значим въпросът с логистиката на машините, изключително отвън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс подобен, какъвто е ", сподели още Камелия Нейкова.

" Аз също съм последовател на машинното гласоподаване, само че има опасности - това са логистиката, узаконяването. Ползите са големи - да се преборим с недействителните бюлетини, машините оказват помощ да се реши корпоративният избор ", означи президентът Румен Радев.



Според него все пак би трябвало да се минимизира рискът, който носят машините по време на изборния развой.

" Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласоподаване. Става въпрос за смяна на технологията, нужна е и добра осведомителна акция. Не би трябвало да се подценява и пандемията, казусът с гласуването на карантинираните и изолираните лица би трябвало да бъде превантивно позволен. В ЦИК не сме и не трябва да бъдем партийни представители, би трябвало да проведем изборния развой заслужено и в полза на всички ", добави Цветозар Томов от " Демократична България ".



" Има уредба карантинираните лица да гласоподават в мястото, където са сложени под карантина или в наложителна изолираност ", съобщи в отговор Камелия Нейкова.

" Тази комисия ще бъде сложена пред съществени провокации, не чух по какъв начин ЦИК ще облекчи изборния развой на гласоподавателите. Машинното гласоподаване ще докара до понижаване на изборната интензивност, защото огромна част от жителите няма да го припознаят, уповавам се да бъда опроверган ", сподели Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС.

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР