Гледайки към вота на недоверие, който правителството му беше обречено

...
Гледайки към вота на недоверие, който правителството му беше обречено
Коментари Харесай

The Guardian: Петков зае неочаквано силна проукраинска позиция

Гледайки към вота на съмнение, който държавното управление му беше обречено да загуби, българският министър-председател Кирил Петков въздъхна, до момента в който се включваше към видеовръзка. " Предстоят ни няколко сложни дни. Ние се борим настойчиво, с цел да останем от вярната страна на историята ", сподели българският министър председател във видео изявление за " Гардиън "..

Петков уточни два казуса за неприятностите в своята коалиция: корупционните ползи и проруското въздействие в България, които, съгласно него, са " обединили сили ", с цел да смъкват държавното управление му.

Член на НАТО и Европейски Съюз, България зае ненадейно мощна проукраинска позиция макар обичайните си връзки с Русия, която преди войната доставяше към 90% от естествения й газ.

" Изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тези мощни политики ", сподели той и добави, че вътрешнополитическата рецесия значи, че България в този момент рискува да се върне към " обичайна си роля на мека страна " във връзка с рецензиите към Русия.

Депутатите от опозицията смъкнаха държавната коалиция, откакто тя се сблъска с вътрешни разногласия по отношение на бюджета и ветото върху договарянията на Скопие за присъединение към Европейски Съюз. Петков и неговите съдружници нарекоха тези въпроси димна завеса.

Но с разпадането на държавната коалиция, след единствено шест месеца на власт, един от резултатите ще бъде рискът за позицията на България против нашествието на Кремъл, която може да стане жертва на политическите безредици.

Ако Петков не успее да сглоби нова коалиция, той се притеснява от " фрапантна смяна " в поддръжката на България за Украйна.

" Страхувам се, че тя ще стане доста по-плаха, мека страна във връзка с реториката против войната и че част от нашия експорт [на помощи] за Полша ще бъде внезапно понижен ", сподели той в изявлението, което се състоя преди гласуването на вота на съмнение. " Опасявам се, че твърдата позиция на равнище Европейска комисия и Европейски съвет ще се трансформира в доста повече защитна мярка, в сравнение с в мощен глас против Русия ".

Тази смяна в политиката не е сигурна, защото по-голямата част от неговата коалиция изрази поддръжка за даването на оръжия и друга военно-техническа помощ за Украйна. Но Петков съобщи, че едно краткотрайно държавно управление би могло бързо да подписа договорка с " Газпром ", вследствие на която България ще се съгласи на скица за заплащане на газа в рубли и ще бъде по-внимателна в опълчването си на войната.

" Русия в действителност желае да смъкна това държавно управление, тъй като по този начин ще покаже, че в случай че не играеш с нея, държавните управления падат ", сподели той. " Това ще бъде превъзходен образец за това по какъв начин тактиката за диверсификация на газа не работи. А един не толкоз мощен глас против тях във връзка с глобите и поддръжката за украинците е нещо, което те биха предпочели ".

Петков, който водеше акция на модернизатор за пречистване на политиката, оглави делегация в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски в края на април.

Той се прицели и в Кремъл, като в един миг се контракти със прилежащите Северна Македония и Черна гора да блокират полета на външния министър Сергей Лавров до прилежаща Сърбия, което го принуди да анулира визитата.

Петков съобщи: " Това беше просто решение. Аз взех решение, че той няма да лети. Това е толкоз просто ".

Разривът по отношение на войната го сложи в несъгласие с президента Румен Радев, пенсиониран военачалник и пълководец на военновъздушните сили, който съобщи, че доставките на оръжие за Украйна единствено ще удължат войната.

Петков съобщи, че двамата не са се разбрали за отхвърли да се извърши настояването на " Газпром " за заплащане в рубли - политика, която в последна сметка докара до прекъсване на износа на газ от Русия за България в края на април. А Радев е бил " доста изрично срещу " доставката на оръжия за Украйна посредством трети страни. " Ние бяхме доста безапелационни за това ", сподели Петков.

Петков, който е на 42 година и е получил обучение на Запад, съобщи, че съгласно него съветската агитация е основала мощен тласък за политици като Радев да изберат неутралитет, и 20% от българите са подкрепили Русия във войната, а други 60% " не желаят да заемат мощна позиция " във връзка с нашествието.

" И може би президентът просто се вглежда в популистките възгледи. Личните му възгледи може би съответстват с тях и той не вижда същия блян, какъвто имаме ние, да дадем водачество по тези тематики и да бъдем на едно мнение с европейските членове и да бъдем допустимо най-силен съдружник в НАТО ", сподели Петков.

Политическата рецесия има по-непосредствени аргументи от войната. Въпросите за корупцията, обвиняванията в неприятно ръководство и разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани играят значима роля. Петков съобщи, че няколкодневните всеобщи митинги демонстрират, че на улицата има мощна поддръжка за неговото държавно управление. Но в залите на властта, сподели той, войната в допълнение е поляризирала страните.

" Войната в действителност сподели доста ясно кой на чия страна е ", сподели той. " Но за жалост на държавното управление тя сътвори все по-голяма неустойчивост, тъй като би трябвало да се вземат сложни решения. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР