Главоболието е най-честото неврологично усложнение на грипа, коментира д-р Стратина

...
Главоболието е най-честото неврологично усложнение на грипа, коментира д-р Стратина
Коментари Харесай

Невролог от ВМА: Главоболието е най-честото неврологично усложнение на грипа

Главоболието е най-честото неврологично затруднение на грипа , разяснява доктор Стратина Стратиева, част от екипа на Клиника по нервни заболявания на ВМА.

Медиците регистрират спад в заболелите от COVID-19 , който беше преобладаващият вирус през последните 3 години, и повишение случаите на грип , оповестиха от болничното заведение.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което протича със мощна изнемощялост, нараснала температура, кашлица, главоболие, болки в мускулите . Характерни са бързата градация на признаците, в границите на няколко часа и отзвучаването им за към 5-7 дни.

Профилактиката включва отбягване скупчването на огромен брой хора в затворени пространства, постоянна вентилация, хигиена на ръцете, банкет на витамини, най-вече от групата С и витамин Д през зимните месеци, за поддържане на имунните функционалности на организма.

Поставянето на противогрипна ваксина е мощно целесъобразно при високорисковите групи – имунокомпрометирани пациенти, онкологично заболели, провеждащи химио и лъчетерапия, бременни, изключително във втори и трети триместър, пациенти в преклонна възраст с хронични болести и други.

Грипният вирус е невротропен. Това значи, че има способността да навлиза в централната и периферната нервна система, да се развъжда там и да поврежда техните структури . Неврологичните затруднение при грип са до 3% и са по-чести при деца, разяснява доктор Стратиева.

Най-честото неврологично затруднение на грипа е главоболието. Обикновено е мощно, не се въздейства от банкет на аналгетици и се локализира зад/в очите или в региона на челото. Причинява се от нараснало вътречерепно налягане.

Главоболието може да е съпроводено от гадене, повръщане и световъртеж . При ангажиране на мозъчните обвивки – менингите се развиват фото и фонофобия (дразнене от светлина и шум), разяснява още експертът.

По думите й, едни от най-тежките и рискови затруднения на грипа са менингитът (възпалението на обвивките на основния и гръбначния мозък), енцефалитът (възпалението на мозъчния паренхим) и менингоенцефалитът (комбинация от тях).

Сериозно и евентуално застрашаващо живота неврологично затруднение на грипа е синдромът на Гилен-Баре – остра, автоимунна, демиелинизираща миелополирадикулоневропатия, със засягане на гръбначния мозък и обвивките на периферните нерви. Други чести неврологични затруднения са мононевритите, парезите на черепно-мозъчните нерви, мускулни възпаления – миозитите и други

Менингитите протичат с главоболие, болки в гърлото, мощна изнемощялост, повръщане, болки по мускулите, от време на време и промени в съзнанието – делир.  

Грип А е сезонна зараза, която може да протече както леко, по този начин и със обилни увреждания от страна на целия организъм. Определящи фактори за протичането са имунният отговор на пациента и съществуването на съпътстващи болести. Противоепидемичните ограничения – съблюдаване на отдалеченост от пациенти със признаци на вирусно заболяване, персонална хигиена, отбягване скупчването на огромен брой хора в затворени пространства, съответна вентилация, са ограничения, които лимитират разпространяването на вируса.

Грипният вирус може да протече с затруднения от всички органи и системи , само че неврологичните затруднения са едни от най-честите. Ето за какво, при такива подозрения, е належащо провеждането на консултация с невролог, за тяхното диагностициране, навреме лекуване и възобновяване, безапелационна е доктор Стратиева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР