Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с

...
Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с
Коментари Харесай

Apple умишлено влошавала работата на свои устройства. Отнесе глоба от €25 млн. във Франция

Главното ръководство по въпросите на конкуренцията, потреблението и битката с измамите (DGCCRF) на Франция санкции американската корпорация Епъл (Apple) с 25 млн. евро след следствие по обвинявания, че съзнателно е влошавала работата на свои устройства посредством възобновяване на операционната система, предадоха Франс прес и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Разследването на службата, извършено по искане на парижката прокуратура и почнало на 5 януари 2018 година, е открило, че притежателите на айфони не са били осведомени, че обновяванията на операционната система на устройствата забавят работата им, се показва в изказване.

Тъй като не са имали опция да се върнат към предходната версия, потребителите са били принудени да купуват нови акумулатори или даже нови телефони, добавя регулаторът.
Миналата година ръководството е предало на прокуратурата резултатите от следствието, съгласно което неналичието на информация е недобросъвестна комерсиална процедура, осъществена съзнателно.

В изказването на регулатора обаче не се загатват 15 000-те консуматори, чиито тъжби са мотивът за следствието. Управлението не е съумяло да пресметна самостоятелните вреди за всеки от тях и те ще би трябвало да търсят обезщетение посредством елементарни правосъдни каузи.

През декември 2017 година Епъл удостовери, че забавя работата на свои остарели модели смарт телефони, защото техните литиево-йонни акумулатори с времето губят мощ и силата им може да се окаже незадоволителна да вземем за пример при прилагане на смарт телефона в студено време.

За да предотврати ненадейно изключване на устройствата, компанията направи промени в операционната си система, забавящи осъществяването на избрани задания при незадоволителна сила. Заради това Епъл даде обещание да понижи два пъти и поливина цената за промяната на батерията на старите модели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР