Главнокомандващият на германските военноморски сили подаде оставка, след като каза,

...
Главнокомандващият на германските военноморски сили подаде оставка, след като каза,
Коментари Харесай

Истината за Крим предизвика истерия в Германия

Главнокомандващият на немските военноморски сили подаде оставка, откакто сподели, че Крим в никакъв случай няма да се върне в Украйна. В Киев незабавно желаеха немското държавно управление да опровергае обществено думите му, като споделиха, че „ Крим се губи единствено във въображението на вицеадмирала “. Защо изказването за действителното положение на нещата провокира такава безапелационна реакция в Германия и по какъв начин на това повлияха острите изказвания на Украйна?

В събота, по време на тирада в индийския Институт за проучвания и разбор на защитата “Манохар Парикар”, вицеадмирал и пълководец на немския флот Кай-Ахим Шьонбах сподели, че Крим в никакъв случай няма да се върне в Украйна: „ Кримският полуостров го няма, той няма да се върне. " Той също по този начин назова " нелепости " мненията, че Москва възнамерява да дестабилизира Украйна. Според него Индия и Германия имат потребност от Русия, с цел да се опълчват на Китай. Шьонбах означи, че съветският президент Владимир Путин желае „ равнопоставено почитание “ от Запада и „ елементарно е да му дадеш уважението, което той изисква – и евентуално заслужава “.

Веднага по-късно в Украйна желаеха обществено опровергаване на изказванията на командващия немския флот от държавното управление на страната. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко съобщи, че сходни изказвания подкопават суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Според него „ Кримският полуостров може да бъде загубен единствено във въображението на немския вицеадмирал, а Крим сигурно ще се върне с помощта на упоритите старания на Украйна и нейните сътрудници “.

Списание “Шпигел” заяви, че изказванията на Шьонбах са провокирали неспокойствие в Министерството на защитата и Външното министерство. Началникът на военното ведомство Кристин Ламбрехт неотложно е разговаряла с генералния контрольор на Бундесвера Еберхард Цорн и е извикала Шьонбах за обяснителен диалог в понеделник. В същото време самият главнокомандващ на немските военноморски сили е изразил страдание по отношение на направените изказвания. Шьонбах съобщи, че тези думи отразяват единствено персоналното му мнение, което той поддържа „ в този миг “, а не позицията на немското държавно управление. Военачалникът го назова " очевидна неточност ".

Междувременно немското министерство на защитата отхвърли думите на главнокомандващия на немските военноморски сили за Крим. Представителят на ведомството означи, че „ изказванията на Шьонбах по своето наличие и дефиниция по никакъв метод не дават отговор на позицията на немското министерство на защитата, а главнокомандващият Военноморски сили на страната ще има опция да приказва пред основния контрольор на Бундесвера “. Малко по-късно обаче немското издание “Билд” заяви, че Шьонбах е подал оставка.

Украинският дипломат в Германия Андрей Мелник счита тази мярка за незадоволителна за изказванията за Крим. Според него случаят " слага под съществено подозрение интернационалния престиж и надеждността на Германия ", оповестява “Дойче Веле” базирайки се на вестник “Велт”. Мелник също направи паралел с времето на националсоциализма. „ С такова надменно отношение украинците несъзнателно си спомнят за ужасите на нацистката окупация, когато украинците бяха третирани като подчовеци “, изясни той.

Също по този начин украинският дипломат назова думите на главнокомандващия на немските военноморски сили „ цинично подценяване на сериозността на противозаконната окупация на Крим и надменно слагане под въпрос на суверенитета на Украйна “. По-късно някогашният главнокомандващ на немския флот беше прибавен към базата данни на скандалния украински уебсайт „ Миротворец “ за „ присъединяване в актове на филантропична експанзия против Украйна “, както и за „ присъединяване в опити за узаконяване на окупацията ” на полуострова, който Киев смята за своя територия.

Прави усещане, че читателите на немското списание “Шпигел” поддържаха главнокомандващия на немския флот. „ Думите на вицеадмирала са правилни, или Украйна има вяра, че Русия ще върне Крим. По същия метод Израел няма да върне Голанските възвишения на Сирия. Украйна надува обстановката и се пробва да въвлече Германия в тази рецесия, с цел да спре стартирането на газопровода " Северен поток-2 ", счита един от потребителите.

„ И още веднъж Украйна привика немския дипломат. Причина: думи на немски адмирал в Индия. Считам нападателната антигерманска политика на Украйна за разрушителна. Така ли се основават другари или съдружници? “, пита различен. „ Адмирал Шьонбах просто сподели на глас какво мисли болшинството. Крим остава съветски. Украйна въобще не се вписва в нашите структури – Европейски Съюз, НАТО, еврозоната. Във военно отношение там няма какво да се лови”, добавя трети. „ Който има вяра, че Русия ще върне Крим, има вяра и в Дядо Коледа. Вицеадмиралът споделя единствено това, което всички знаят “, акцентира четвърти. „ Ако Украйна в действителност кандидатства за присъединение към НАТО, тогава Германия, несъмнено, би трябвало да каже „ не “. Имаме задоволително подправени другари “, споделя пети. “Независимо дали на Украйна ѝ харесва или не, само че Крим го няма, той е съветски, адмиралът е прав и приказва истината”, заключва различен консуматор.

„ Една минута искреност струваше скъпо на вицеадмирал Шьонбах. Той подава оставка поради думите си, че Крим няма да бъде върнат на Украйна, а съветският президент Владимир Путин би трябвало да бъде почитан “, сподели в канала си в “Телеграм” Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “.

Коментирайки обстановката, специалистът означи с подигравка, че в сегашната „ предвоенна обстановка “ главнокомандващият на немските военноморски сили е трябвало да намерения какво ще каже на глас, „ даже да е споделил истината и даже в случай че мнозина в действителност мислят по този начин. " „ Смешно е, че той е споделил това в Индия, т.е. там, където гледат цялата европейска блъсканица с известно учудване: момчета, защо говорите? Сега в действителност има други проблеми по света “, обръща внимание Лукянов.

„ Припомням си историята на федералния президент Хорст Кьолер, който след посещаване в Афганистан през 2010 година имаше неблагоразумието да каже, че Германия, като международна експортна мощ, има ползи по целия свят и би трябвало да е подготвена да ги отбрани с разнообразни средства, в това число военни. Дори тогава беше мъчно да се спори с това и още повече, че в този момент стана съвсем явно, само че Кьолер просто беше преследван по-късно и в последна сметка подаде оставка. Не единствено поради това, само че значително “, отбелязва специалистът.

„ Както сподели полковник от жандармерията Мерзляев в „ Кажете дума за бедния хусар “ на Рязанов: „ Не би трябвало, както е по-добре, а би трябвало по правилник “. Трябва да се приказва по този начин, както е подбудено от преобладаващия разказ. С други думи: не се правете на умници”, уточни Лукянов.

Германският политолог Александър Рар счита, че обстановката с вицеадмирал Шьонбах е резултат от нервността в ръководещите кръгове на Запада, и по-специално в Германия, на фона на тревожните известия за „ възможно” русконашествие в Украйна. „ Трудно е да се изясни какво се случва. На лице е възприятието, че Русия към този момент е окупирала Украйна. В същото време тя даже не минава украинската граница. Но през последните две седмици западните политици бяха в нервно положение, наостриха си ножовете и измислиха какви наказания ще наложат против Москва “, изясни специалистът.

„ Западните медии също способстват за разпространяването на тази нервност. На страниците на изявленията се чуват единствено войнствени апели от категорията „ ще ударим Русия при положение на ескалация на обстановката в Украйна “, само че Русия не нападна Украйна. Това води до безусловно истерична реакция, в която всичко може да се случи”, добавя той.

„ Оттук и непрофесионалните изказвания и дейности на немските политици. Веднага щом човек с растежа на Шьонбах внимателно отдава почитание към Владимир Путин и споделя, че Украйна е отговорна, западните медии и политици насочват силата си против него. Те не могат да ударят Русия, по тази причина търсят локални „ врагове “ – хора, които се осмеляват да приказват в поддръжка на Русия “, изяснява политологът.

„ Наблюдавахме същото през 2014 година по време на украинската рецесия. Виждам по какъв начин германците бяха възмутени от по-нататъшното развиване на историята с вицеадмирала и от обстоятелството, че той беше заставен да подаде оставка. Сега немските медии на първите страници разгласяват изказванията на украинския дипломат, който сподели, че това не е задоволително, че индивидът би трябвало не просто да бъде уволнен, а също така и осъден. Това е истерично, другояче не може да се опише “, уверен е Рар.

„ Трябва да признаем, че политиката на Украйна дава резултати. Германците могат да бъдат подложени на честен напън. „ Вие не ни защитавате “, „ Вие ни нападнахте по време на Втората международна война “ – към този момент чухме тези изказвания от украинския дипломат по-рано. Настоящето потомство сегашни политици, което се държи безусловно непрофесионално, е израснало в други фантазии. Използват способи като заплашване, напън, засрамване. Всичко това се основава изкуствено. В същото време немските политици надали не се извиняват на Украйна и не знаят какво да правят”, проучва събеседникът.

„ Позицията на Шьонбах се споделя единствено в нисшите съсловия, в тези среди, които не вземат решение нищо. Сред тях има елементарни хора, които пишат писма до редакцията. Позицията е известна и измежду хора, които са изхвърлени от политиката или нямат право да влизат в нея. Но в ръководещите елити нещата стоят тъкмо противоположното. Военните бяха сплашени по този начин, че никой различен да не посмее да каже нещо, което да е в несъгласие с формалната позиция на немското държавно управление “, заключи Рар.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР