Главният секретар на президента - Димитър Стоянов, отвърна на огъня,

...
Главният секретар на президента - Димитър Стоянов, отвърна на огъня,
Коментари Харесай

Президентският главен секретар отвърна на огъня на Караянчева

Главният секретар на президента - Димитър Стоянов, отвърна на огъня, който през днешния ден Цвета Караянчева откри по отношение на Румен Радев и екипа му. Шефката на Народно събрание и заместник-председателка на ГЕРБ упрекна президента и съветниците му в " безспорна непросветеност ", неаргументиран избор на датата на вота и концепциите им за промени в Изборния кодекс.

Веднага след нейното изказване, Стоянов написа в персоналната си фейсбук страница следния пост:

" Караянчева дала оценка за компетентността на президента и екипа му. Нека в този момент оценим компетентността на така наречен ръководител на Народното събрание (ПНС за краткост, не ПКП):

- " макар неаргументирано избраната дата за избори, ние (визира ГЕРБ) ще се съобразим с нея ".

Добре беше г-жата да прочете Конституцията на Р България. Там условие за обосновка при установяване датата за избори няма. Не се изискват и съвещания. За информация чл.98 т.1 от Конституция на Република България.

- има наставления от европейските институции да не се правят промени в Изборния кодекс няколко месеца преди избори, защото това подкопава доверието в изборния развой.

Така е, само че тази рекомендация е за обстановка когато няма изключителни условия. Сега сме в условия на пандемия и една огромна част от българските жители няма да могат да гласоподават. ПНС не загатва кои са тези институции (не ги знае). Няколко месеца - е това е непросветеност!!!! 1,2 или 22? Колко месеца, г-жо Караянчева? Според Европейския съд по правата на индивида, съгласно Венецианската комисия? Да попитам способената ПНС по кое време беше направена последната смяна в Изборния кодекс? На 8.10.2020г. Спазено ли е предписанието? Не е! Това е подготвеност, та дрънка! Тези наставления не важат за ГЕРБ и Оперативна програма когато измененията, които пробутват, са в техен " интерес ".

- отново съгласно ПНС - " президентът... изолира католическата и арменската общественост "

Да припомня на ПНС, която е политическо лице, чл.13 алинея 4 от Конституцията - " верските убеждения не могат да се употребяват за политически цели ". Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава. Все отново тя е осведомена с неприетата (а може и непрочетена от нея) нова конституция. Президентът не е лишил на никого правото да гласоподава, Караянчева би следвало да намерения за тези над 2 млн. българи на които ГЕРБ и Оперативна програма суспендираха констиитуционното право за избор.

- Според ПНС президентът " изолира децата, които ще бъдат с родителите си във почивка, кое ще ги накара да се върнат в своята изборна секция, с цел да гласоподават. "

Децата не гласоподават! Чл. 42. (1) от Конституция на Република България! Гражданите, навършили 18 години имат право на избор!

ПНС е способена! Ходете пеш! ", написа в обществената мрежа основният секретар на президента.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР