Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за
Коментари Харесай

Сотир Цацаров иска имунитета на Йончева и Марешки

Главният прокурор Сотир Цацаров насочи към Народното събрание претенции за снемане на имунитета на шестима народни представители. Исканията касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане. Това оповестиха от прокуратурата.

Става дума за Георги Михайлов, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България ", който е подозиран в умишлена занемареност и подписване на неизгодни контракти. В СГП са постъпили материали от осъществена инспекция от отдел „ Икономическа полиция " на Столична дирекция на вътрешните работи, с предложение за формиране на досъдебно произвеждане.

От тях, както и от приложените контракти за доставка на лекарства и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 година отговорностите на Специализирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички снабдители са в общ размер на 24 359 808 лева

В хода на инспекцията от чиновниците на Столична дирекция на вътрешните работи е открито, че за интервала 07.05.2015 година – 19.04.2017 година шеф на болничното заведение и шеф на комерсиалното сдружение е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово положение на лечебното заведение.

Цацаров желае също имунитета на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на Политическа партия „ Воля ". Спрямо тях по досъдебно произвеждане почнало в Оперативна програма Варна са повдигнати и предявени обвинявания за закононарушения за изнудване.

По предявено предно искане на основния прокурор всеки от тримата народни представители е изразил писменото си единодушие за снемане на имунитет. Понастоящем делото е признато по подготвеност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор с оглед събраните доказателства е приел, че са налице учредения за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за сговаряне на осъществяване на закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза.

Даденото към този момент единодушие от народните представители не включва и обвиняването за това закононарушение. Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 година по к. д. № 13/92 година на Конституционния съд на Република България е належащо наново сезиране на Народното събрание.

Обвиненията касаят активност на Веселин Марешки като съучастник и шеф на „ Фармнет " ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като районни мениджъри, обвързвана с отправени закани за увреждане на имуществото към притежатели на аптеки, за те да бъдат принудени да поемат имуществени отговорности – да закупуват медикаменти и лекарствени средства единствено от „ Фармнет " ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени по отношение на другите доставчици/.

Цацаров желае имунитета на Борис Кърчев, депутат от Политическа партия „ ГЕРБ ", за отбягване на установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери. В резултат на подадени сигнали от жител и Неправителствени организации е почнала инспекция, която е открила задоволително данни за осъществено от Борис Кърчев данъчно закононарушение - по тази причина, че през месеците юни – юли 2015 година в гр. Стара Загора като ръководещ „ Би Би Си Кейбъл " ООД избегнал заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери. Става дума за 320 000 лв. Данък добавена стойност, като удостоверил лъжа в подадена Справка - декларация по ЗДДС и употребявал документи с погрешно наличие – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен заем.

В хода на инспекциите е открито потреблението на сходна процедура за отбягване, определяне и заплащане на данъчни отговорности в изключително огромни размери и от „ КТВ " ООД. Управляващ съучастник в сдружението от основаването му на 24.03.2005 година до 24.08.2016 година е бил Борис Кърчев.

Главният прокурор желае имунитета на Елена Йончева, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България " за изпиране на пари в изключително огромни размери. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след осъществена инспекция в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за такова закононарушение. Става дума за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от „ КТБ " АД /в несъстоятелност/ и са прикривани посредством офшорна компания – „ Далий Трейдинг Лимитид " действителните права върху парични средства на „ КТБ " АД /в несъстоятелност/ в изключително огромни размери, за които се знае или допуска, че са добити посредством закононарушение, а казусът е изключително тежък.

В хода на следствието е открито, че на 17.04.2012 година, на съображение член 113 от Търговския закон, едноличният притежател на капитала на „ Авторска телевизия " ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея комерсиално сдружение да учреди взаимно с офшорна компания „ Далий Трейдинг Лимитид " /дружество, записано на 09.02.2011 година, според настоящите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – сдружение с лимитирана отговорност и с название „ Офроуд " ООД.

На 20.04.2012 година представляващите „ Далий Трейдинг Лимитид " също са взели решение за основаване на това взаимно сдружение с „ Авторска телевизия " ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски сдружения е посочен размера на капитала на новосформираното „ Офроуд " ООД – 10 000 лв., разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лв..

Всеки от учредителите /„ Авторска телевизия " ЕООД и „ Далий Трейдинг Лимитид " /, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лв.. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „ Авторска телевизия " ЕООД, против записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лв..;

- съдружникът „ Далий Трейдинг Лимитид ", против записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лв., от които 310 000 лв. /разликата сред общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „ Резервен " на „ Офроуд " ООД. „ Далий Трейдинг Лимитид " се е задължило след основаване на „ Офроуд " ООД в Търговския указател на Република България да направи и спомагателна парична вноска в „ Офроуд " ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равноценност в период от 1 година, при годишна рента 5 %.

Учредителното заседание е извършено на 23.04.2012 година, като за шеф и представляващ на новоучреденото комерсиално сдружение „ Офроуд " ООД е определена Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „ КТБ " АД Рамков контракт за платежни услуги за Юридическо лице и Едноличен търговец. Определена е като само лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „ Офроуд " ООД.

На 20.06.2012 година и 22.06.2012 година по разплащателната сметка на „ Офроуд " ООД са постъпили контрактуваните суми, в това число и валутен превод в евро от „ Далий Трейдинг Лимитид ". Предстоят голям брой дейности по следствието, свързани с определяне на метода на предписание с тези средства, както и съблюдаване на наредбите на данъчното законодателство.

Исканията на основния прокурор касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане против всеки от народните представители и осъществяване на дейности по следствието, засягащи правата им, както и привличане като обвинен, при съществуване на предпоставките за това, съгласно Наказателно-процесуален кодекс.

Обвиняемият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР