Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд /КС/

...
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд /КС/
Коментари Харесай

Сотир Цацаров атакува в КС промените в Закона за частната охранителна дейност

Главният прокурор Сотир Цацаров насочи искане до Конституционния съд /КС/ за оповестяване за противоконституционни на разпореждания от Закона за частната охранителна активност, обнародвани на 30 януари, заради несъгласието им с правилата на правовата страна, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разпоредбите се отнасят до защитата на урабинизирана територия, като нов тип охранителна активност. В тях се регламентира същността и метода на реализиране, сключването на контракти за защита и отделяне на екипи за реализирането на тази защита. Основният мотив на основния прокурор е, че опазването на публичния ред, който включва и отбраната от незаконни похищения по отношение на жителите и техните имущества, е парламентарен и законов ангажимент на Министерски съвет и Министерство на вътрешните работи.

" Наред с това неприемливо се засягат /прехвърлят се/ пълномощия на страната, осъществени от Министерски съвет и съответно от Министерството на вътрешните работи по запазване на публичния ред и националната сигурност, като тези пълномощия се разпореждат на търговци ", се споделя още в претекстовете към настояването до Конституционен съд.

В настояването се сочи още, че с атакуваните разпореждания на законово равнище се разрешава безкрайно влияние от страна на частни охранители върху живота в обитаемоте места, без значение дали се касае за осъществяване на дейности, засягащи персоналния живот и имущество, упражняването на политически права, стопански действия или други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР