Главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранния старт

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранния старт
Коментари Харесай

Цацаров към президента: Рано започвате консултациите за следващия, ще ви обвинят в намеса

Главният прокурор Сотир Цацаров е изразил противоречие с ранния старт на консултациите за идващия на поста му. По време на едночасовата среща с президента Румен Радев той е напомнил, че мандатът му изтича на 10 януари и че преди 10 юли е невероятно да стартира процедурата за избор на новия обвинител №1.

Освен това той е предизвестил и за заплахата президентските съвещания да бъдат възприети като опит за въздействие върху решението на Висш съдебен съвет, което правосъдният кадрови орган би трябвало да вземе без значение. Държавният глава го е уверил изрично, че това са единствено съвещания, а не опит за интервенция в работата на самостоятелните правосъдни кадровици.

Вчера в Асеновград лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бе декларирала, че преди избора на новия основен прокурор са наложителни законови промени, които да лимитират огромните пълномощия на обвинител №1. Радев обаче се разграничи от нейното изявление и това му донесе особено изразеното от Цацаров задоволство. На срещата президентът го е уверил в противоположната си позиция, както и че диалогът за пълномощията на фигурата на този пост би трябвало да стартира едвам след избора, освен това с дейното присъединяване на самия Цацаров.

Вместо на 10 юли, Радев започва с съвсем 2 месеца по-рано консултациите за новия основен прокурор и в границите на два месеца той счита да се срещне с представители на изпълнителната власт, и на други организации и страни. Право да издигат претенденти за основен прокурор имат министърът на правораздаването и трима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, а в избора вземат участие и членовете на Съдийската гилдия. С поддръжката на най-малко 17 от 25-те правосъдни кадровици, един от които е и самият Цацаров, може да бъде определен новият обвинител №1.

Едва тогава идва подписът на президента – с указа си той може да удостовери решението на болшинството, само че и да го върне на правосъдните кадровици, както направи при започване на мандата си с определения за ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Утре, 14 май, Радев ще се срещне с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а до края на седмицата ще одобри и ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Днешният диалог сред Радев и Цацаров бе първата от поредицата срещи, които президентът възнамерява да реализира с представители на правосъдната и изпълнителната власт по въпроса за идващ основен прокурор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР