Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този

...
Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този
Коментари Харесай

Ахладова смята, че ВСС е независим орган. Не разбирала притесненията на ЕП

Главният прокурор се назначава от пленума на Висш съдебен съвет. По този метод се дефинира и изборът на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Не зная какви са терзанията на Екологичен потенциал във връзка с избора на тримата огромни, само че България е една от дребното страни, в които изборът им се прави от самостоятелен орган, какъвто е Висш съдебен съвет.
Това съобщи в ефира на Българската национална телевизия правосъдният министър Десислава Ахладова.

“Тази система на избор бе разисквана както с Венецианската комисия, по този начин и с доста европейски организации и тя бе одобрена”, уточни Ахладова.

Относно огромните пълномощия на обвинител №1 и нужни ли са промени, Ахладова уточни:

“Това е въпрос, който се слага от доста години. Работна група в Министерството на правораздаването работи по промени в Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс и надлежно ще реши в границите на няколко месеца какви промени да бъдат направени. Но имайте поради, че в доста страни прокурорите, както и основния прокурор, се назначава от изпълнителната власт”.

ФрогНюз напомня, че едно от последните оферти на ръководещите бе да се вкара нова фигура - самостоятелен прокурор, който да проверява основния. Тази концепция обаче не бе посрещната задушевно. Венецианската комисия уточни, че такава процедура не съществува и бе сюрпризирана от предлагането.

“Проблемът тук е това, че в действителност в Европа няма аналог на такава фигура. Вторият проблем е парламентарен, по тази причина и толкоз години не беше решен. Съвет на Европа е безапелационен и е декларирал неведнъж, че в действителност подобен механизъм в границите на Конституцията следва да бъде изработен”, уточни Ахладова.

Относно мнението на Венецианската комисия за предложенията за конституционни промени Ахладова уточни:

“Не е прочетено напълно мнението на Венецианската комисия. В частта за правосъдната власт тя приветства безусловно всички промени, които бяха препоръчани в плана за нова Конституция. Те касаеха унищожаване на пленума на Висш съдебен съвет, също и понижаване ролята на министъра на правораздаването във Висш съдебен съвет, увеличение на броя на съдиите в органа на Висш съдебен съвет - т.е. те да са болшинство. Всички тези промени първо бяха предложени от Венецианската комисия и бяха приветствани и в мнението. Това, че не можа да се събере болшинство, е проблем, само че няма по какъв начин ръководещата партия сама да внесе тези промени без нужното мнозинство”.

Правосъдният министър е окуражен - доверието в системата щяло да се върне постепенно и поетапно, а за това щяло да способства електронното правораздаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР