Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то

...
Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Гешев поиска свалянето на имунитета на още двама депутати

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. по предложение на Софийската районна прокуратура.
Срещу двамата има импортиран обвинителен акт в Софийски областен съд (СРС) за осъществени от всеки един от тях закононарушения по член 131, алинея 2, т. 4, вр. член 130, алинея 2 Наказателен кодекс и по член 325, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс.
С определение от 09.12.2021 година на СРС, наказателното произвеждане по делото е спряно, защото А.Г. е определен за депутат в 47-то Народно заседание, а В.В. е определен за общински консултант.
С определение от 16.08.2022 година на същия правосъден състав наказателното произвеждане по делото не е обновено. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание на 02.08.2022 година за А.Г. да е отпаднало основанието за прекъсване на наказателното произвеждане, то за В.В. не е отпаднало, защото към този миг към момента се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими.
С решение на ЦИК от 08.04.2023 година А.Г. и В.В. са оповестени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 година се явяват лица с имунитет.
Продължаването на наказателното гонене против народните представители е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие от тяхна страна, съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България и според член 135, алинея 3, вр. с алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР