Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Вторият работен

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Вторият работен
Коментари Харесай

В София се провежда работен форум на главните прокурори на Балканските държави

Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Вторият работен конгрес на основните прокурори на Балканските страни под надпис „ Ролята на прокуратурата за одобряване на върховенството на закона ", който се организира в София. В приветствието си Иван Гешев изрази убеденост, че „ работата на институциите от толкоз доста страни и партньорството сред нас могат да служат като пример за съгласие и да ни стимулират в ежедневните старания, които поставяме " и добави, че „ разликите в правните системи и обичаи в района не са спънка за общи планове и създаване на мостове посред ни ".

Участие във форума в българската столица взимат основният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, основният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, основният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина. Онлайн в срещата взе участие и зам.-главният прокурор на Черна гора - Миланко Каянич.
Турският основен прокурор Бекир Шахин поздрави участниците като акцентира, че триумфът в битката с трансграничната проведена престъпност е вероятен единствено при основаване на механизми за съдействие сред прокурорите, пряк контакт и координирани дейности.

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев подсети, че прокурорите би трябвало да знаят, че могат да си правят работата без политически напън и боязън и по тази причина е належащо да отстояват с решителност своята самостоятелност в границите на правосъдната власт.

Чрез видеоконферентна връзка одобрение насочи президентът на „ Евроджъст " - Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че съдействието с балканските страни е приоритет за " Евроджъст ", тъй като „ това, което ни свързва е нуждата от реализиране на един по-сигурен свят ".

Гости на форума са и членове на Висшия правосъден съвет, управлението на Прокуратурата на Република България, административните ръководители на апелативните прокуратури у нас.

Инициативата за основаването на Работния конгрес на основните прокурори на Балканските страни бе сложена от управленията на прокуратурите на България и Турция. Първата среща на ръководителите на прокуратурите от Балканските страни се организира през м. октомври 2019 година в гр. Измир, Турция.
Работният конгрес има за цел да затвърди положителното съдействие сред прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, предварителната защита и противодействието на трансграничната проведена престъпност като трафика на наркотични субстанции, оръжия и незаконната миграция. Форумът дава опция и за продан на положителни практики сред държавните обвинявания от Балканския район по усилване ролята на прокуратурата при одобряване на върховенството на закона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР