Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Втория работен

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Втория работен
Коментари Харесай

Гешев откри работен форум на главните прокурори

Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри Втория работен конгрес на основните прокурори на Балканските страни под надпис „ Ролята на прокуратурата за одобряване на върховенството на закона ", който се организира в София. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В приветствието си Иван Гешев изрази убеденост, че „ работата на институциите от толкоз доста страни и партньорството сред нас могат да служат като пример за съгласие и да ни стимулират в ежедневните старания, които поставяме “ и добави, че „ разликите в правните системи и обичаи в района не са спънка за общи планове и създаване на мостове посред ни “.

Участие във форума в българската столица взимат основният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, основният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, основният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина. Онлайн в срещата взе участие и зам.-главният прокурор на Черна гора - Миланко Каянич.

Турският основен прокурор Бекир Шахин поздрави участниците като акцентира, че триумфът в битката с трансграничната проведена престъпност е вероятен единствено при основаване на механизми за съдействие сред прокурорите, пряк контакт и координирани дейности.

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев подсети, че прокурорите би трябвало да знаят, че могат да си правят работата без политически напън и боязън и по тази причина е належащо да отстояват с решителност своята самостоятелност в границите на правосъдната власт.

Чрез видеоконферентна връзка одобрение насочи президентът на „ Евроджъст “ - Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че съдействието с балканските страни е приоритет за " Евроджъст ", тъй като „ това, което ни свързва е нуждата от реализиране на един по-сигурен свят “.

Гости на форума са и членове на Висшия правосъден съвет, управлението на Прокуратурата на Република България, административните ръководители на апелативните прокуратури у нас.

Инициативата за основаването на Работния конгрес на основните прокурори на Балканските страни бе сложена от управленията на прокуратурите на България и Турция. Първата среща на ръководителите на прокуратурите от Балканските страни се организира през м. октомври 2019 година в гр. Измир, Турция.

Работният конгрес има за цел да затвърди положителното съдействие сред прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, предварителната защита и противодействието на трансграничната проведена престъпност като трафика на наркотични субстанции, оръжия и незаконната миграция. Форумът дава опция и за продан на положителни практики сред държавните обвинявания от Балканския район по усилване ролята на прокуратурата при одобряване на върховенството на закона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР