Главният прокурор на Охайо подаде във вторник федерален иск с

...
Главният прокурор на Охайо подаде във вторник федерален иск с
Коментари Харесай

Кремъл ли обърна влака с опасни химикали в Охайо?

Главният прокурор на Охайо подаде във вторник федерален иск с 58 точки против американската железопътна компания " Норфолк Садърн ", в който се твърди, че дерайлирането на трен, пренасящ рискови химикали на 3 февруари в селището Ийст Палъстийн, е резултат от немарливост и неблагоразумие на компанията, съставлява сериозен риск за здравето на хората в региона и предизвиква " обилни вреди на районната стопанска система ". 

Никой не е потърпевш при самия случай, само че половината от към 5000-те поданици на Ийст Палъстийн трябваше да се изтеглят в продължение на дни, когато спасителите съзнателно изгориха токсичните химикали в някои от дерайлиралите вагони, с цел да предотвратят неконтролируема детонация и това провокира терзания измежду локалните поданици по отношение на здравето им, напомня Асошиейтед прес.

Правителствени чиновници настояват, че тестванията, осъществени през последния месец, не са открили рискови равнища на химикали във въздуха или водата в региона.

Влакът на " Норфолк Садърн " е превозвал рискови химикали, в това число винилхлорид - мощно запалителен канцероген, който съгласно федералните разпореждания е по-вреден даже от амоняка и природния газ, добавя осведомителният портал " Пийпълс уърлд ". 

Местни поданици се оплакват от затруднено дишане, изтръпване на крайниците и обриви, наред с други физически признаци от излагането на химикали. Обезпокоително е и че в региона са открити мъртви диви животни и риби.



Прокуратурата упреква " Норфолк Садърн " в многочислени нарушавания на щатските и федералните закони за околната среда. Освен това обвиняването предявява искания за нарушение на публичния ред и накърняване на собствеността. Прокуратурата желае компанията да заплати цивилен наказания, разноски и компенсации, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".  

" Това дерайлиране е било изцяло предотвратимо ", съобщи основният прокурор Дейв Йост. " Обезпокоен съм, че " Норфолк Садърн " слага облагите за личната си компания над здравето на хората и сигурността на градовете и общностите ", добави той, представен от американското издание. 

Компанията " Норфолк Садърн " популяризира изказване, в което показва, че е обсъждала с офиса на Йост основаването на стратегии, които да правят дълготраен мониторинг на околната среда, да компенсират медицинските разноски на жителите и да покрият разноските, свързани с вредите от дерайлирането на влака.

" Очакваме с неспокойствие да стартираме работа с основния прокурор Йост и други за реализиране на дефинитивно решение. Координираме дейностите си с неговата канцелария, с  водачите на общността и други заинтригувани страни, с цел да завършваме детайлностите по тези стратегии ", се споделя още в изказването.



Профсъюзите от дълго време са предупреждавали за заплахата

Токсичните облаци, които се издигнаха от дерайлиралия товарен трен в Охайо при започване на февруари, са смразяваща метафора за токсичната лакомия, която е обладала доста от огромните американски корпорации, пише осведомителният портал " Пийпълс уърлд ".

Профсъюзите, представляващи железопътните служащи, бяха предизвестили за опцията от сходна злополука.

По време на договарянията за подписване на контракт предходната година те осъдиха бизнес модела, прочут като " точно обмисляне на железопътния превоз ", който има за цел да усили облагите посредством стартиране на по-големи и по-бързи влакове с по-малък личен състав.

През последните три години основните изпълнителни шефове на пет от най-големите железопътни конгломерати са прибрали зашеметяващите 200 милиона $, добавя осведомителният портал. 

" Норфолк Садърн " и другите шест най-големи американски железопътни компании за транспорт на товари също по този начин са похарчили зашеметяващите 191 милиарда $ за назад изкупуване на акции и дивиденти за акционерите сред 2011 и 2021 година, което е направило богатите им ръководители и вложители още по-богати.

Общата претовареност в железопътния превоз е намаляла от над 427 000 души през 1983 година до по-малко от 200 000 души през 2021 година, отбелязва осведомителният уебсайт levernews.com.



Докато ръководителите на железниците пълнеха личните си джобове, техните лобисти се застъпваха против по-строгите правила за сигурност. През 2017 година регулаторите от държавното управление на тогавашния президент Доналд Тръмп анулираха разпореждания, които изискват железопътните вагони, пренасящи рискови материали, да имат по-усъвършенствани и по-бързи спирачни системи, написа   " Пийпълс уърлд ".

Този насочен към облага метод излага служащите и общностите на висок риск. Всъщност случаят в Охайо даже не е единственият през февруари.

Дни по-късно в Хюстън, Тексас, различен трен, пренасящ рискови материали, дерайлира, при което почина машинистът. Дни след този случай различен трен на " Норфолк Садърн " дерайлира, този път в югоизточната част на Мичиган. А на 21 февруари 31-вагонен трен за въглища на " Юниън Пацифик " излезе от релсите в Гьотеборг, щата Небраска, което съгласно някои известия е провокирало незабавна реакция на управляващите поради транспортираните рискови материали.

Железопътните служащи предложиха просто решение на тази социална опасност - обществена благосъстоятелност. Обединението на железопътните служащи, в което влизат членовете на 12 железопътни профсъюза, прикани за преустановяване на частната корпоративна благосъстоятелност върху железопътната система на Съединени американски щати, както и върху интегрираните системи в Мексико и Канада.

В резолюцията си от октомври 2022 година профсъюзът съобщи, че приватизираните железници дават приоритет на " всеобщото назад изкупуване на акции и други ограничения, които обезпечават краткосрочни облаги за акционерите " пред " дълготрайното здраве и жизнеспособност на промишлеността ".

Профсъюзите приканват за национализиране на железниците. Само по този начин те биха могли да бъдат от социална изгода.



Всъщност отговорен е… Кремъл, считат някои американски медии 

Скоро след случая от 3 февруари в Охайо, анонимни проруски сметки в " Туитър " започнаха да популяризират подвеждащи изказвания и антиамериканска пропаганда  по отношение на дерайлиралия трен, като използваха новата система за инспекция на Илон Мъск, с цел да разширят обсега си и в същото време да основат заблуда за меродавност, заявява радио " Гласът на Америка "  в материал, оповестен на уеб страницата му.  

" Акаунтите, които папагалски повтаряха тезите на Кремъл по безчет тематики, твърдяха без доказателства, че управляващите в Охайо лъжат за същинското влияние на химическия разлив. Акаунтите разпространяваха изявления, всяващи боязън, които се възползваха от законните опасения за замърсяването и последствията за здравето и сравняваха реакцията на дерайлирането с поддръжката на Америка за Украйна след нахлуването ѝ от Русия ", добавя американската медия.

" Някои от изказванията в проруските сметки бяха потвърдено погрешни, като да вземем за пример догатката, че медиите са прикрили злополуката или че учени, занимаващи се с запазване на околната среда, са починали при самолетна злополука. Но множеството от тях бяха по-спекулативни, сякаш предопределени да подклаждат боязън или съмнение.

Сред образците са непроверени карти, показващи необятно публикувано замърсяване, изявления, в които се предвижда увеличение на съдбовните случаи на рак, и други, в които се приказва за непотвърдено всеобщо измиране на животни ", споделя още " Гласът на Америка ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР