Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение

...
Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение
Коментари Харесай

Европейската прокуратура идва на инспекция

Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши идва на двудневно посещаване в България, оповестиха за стратегия " Хоризонт " от европейската прокуратура.

Оттам обаче отхвърлиха да оповестят повече информация за срещите и тематиките, които ще разисква по време на визитата си.

По информация на стратегия " Хоризонт " Кьовеши ще се срещне с четиримата делегирани български обвинители, утвърдени от европейската прокуратура, след което ще даде и конференция.

Според наши източници тя ще дойде в късния следобяд, а на следващия ден ще има среща с четиримата утвърдени от Колегията на Европейската прокуратурата европейски делегирани прокурори и ще даде конференция.

Лаура Кьовеши ще бъде съпроводена от представителя на България в Европейската прокуратура Теодора Георгиева.

Очаква се европейският основен прокурор да сложи въпроса за непопълнената квота за български делегирани прокурори. От препоръчаните от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет 10 магистрати, Колегиумът на институцията утвърди единствено четирима. Миналата седмица Прокурорската гилдия приключи процедура и отсрочи за по-нататък решението дали да открие нова.
На 1 юни, когато публично стартира работа Европейската прокуратура, Кьовеши разгласи, че ще пристигна в България " напълно скоро ", без да даде точна дата. Тя сподели това в отговор на въпрос за номинацията на новите 6-ма европейски делегирани прокурори, които чака от българското държавно управление.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, откакто по оферти правилник от 2013 година от Европейската комисия не бе реализиран консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях желаеха предлагането да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските водачи също не се схванаха по въпроса.

Същата година 16 страни уведомиха институциите, че ще стартират да работят по нейното основаване посредством засилено съдействие по член, по който не се изисква одобрение от Съвета. Трудно бе реализирано единодушие и към фигурата на основния прокурор, откакто лявоцентристкото държавно управление на Румъния опита да неодобрява избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент посредством своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура вземат участие 22 страни членки, измежду които и България.

Извън нея на този стадий са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР