Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне
Коментари Харесай

Гешев поиска имунитета на двама депутати от "Възраждане" за хулиганство на протест през 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание искане за събаряне на имунитета на двама депутати от " Възраждане " - Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Срещу двамата има повдигнати обвинявания за нанасяне на телесна щета по хулигански подбуди на служител на реда по време на митинг пред Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) през 2020 година
 
Производствата против тях са спрени от Софийския областен съд на 09.12.2021 2021 година откакто Георгиев е определен за депутат в 47-ия парламент, а Вешев - за общински консултант. На 16.08.2022 година същият правосъден състав не възобновява производството. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание Георгиев няма имунитет, Вешев има като консултант, " а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими ".
 
В позиция до медиите от партия " Възраждане " оповестяват, че депутатите не се тормозят непринудено да се откажат от имунитета си, тъй като са невиднни. На митинга на 27 януари 2020 година протестиращи, проведени от " Възраждане " се пробваха да нахлуят в постройката на Министерство на регионалното развитие в центъра на София с искане за оставката на държавното управление поради водната рецесия в Перник. Те се пробваха да щурмуват постройката, само че полицията ги спря с пикантен спрей.
 
От Министерство на вътрешните работи споделиха тогава, че протестиращи са счупили входната врата на министерството. Двама чиновници на реда са потърпевши от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е здравна помощ. Около 40 протестиращи са потърпевши от лютивия спрей, който полицията употребява за разпространяване на митинга.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР