Главният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд кога може да

...
Главният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд кога може да
Коментари Харесай

Иван Гешев пита КС кога може да разследва президента

Главният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд по кое време може да проверява президента и какво значи „ държавна измяна “. Обвинител номер 1 задава 6 въпроса, с цел да се посочи по какъв начин и по кое време президентът може да бъде освободен предварително.
Гешев пита Конституционен съд какво тъкмо е „ държавна измяна “ и дали може да проверява президента Не е ясно в каква връзка е настояването на Обвинител №1
Искането е изпратено в конституционния съд в петък, 24 януари, в 16:40 ч. Делото е формирано през днешния ден с докладчик арбитър Марияна Карагьозова. Входящият номер на питането е премахнат за медиите и обществото.

Иван Гешев пита какво тъкмо могат да вършат от прокуратурата, в случай че имат подозрения за закононарушение на президента или за съучастничество. Какво е нарушаване на конституцията и държавна измяна.

Според Гешев не е ясно и дали „ държавна измяна “ в главния закон и „ измяна “ в Наказателното право са едно и също нещо.

В момента съгласно Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите си, като се изключи държавна измяна.

Такова искане до момента не е имало от 1991 година насам.

Дело номер 1 за 2020 година в Конституционния съд е политическо, настояват експерти по конституционно право.

Целта е политическа и директно обвързвана със декларираната готовностна президентът да внесе през тази година конституционна самодейност за промени в Конституцията, касаещи статута и функционалностите на основния прокурор, разяснява доцент Атанас Славов.
Зинаида Златанова: Не намирам предумишленост в дейностите на основния прокурор Тя похвали новия основен прокурор, че прави неща, които не са вършени преди него
Втората версия е размахване на пръст към президента, допълват адвокати.

Очевидна е задачата на господин Гешев – тя е да бъде профилактиран президента Радев, както се споделя в поли ейските среди, от които произхжда господин Гешев, счита Миахил Екимджиев.
Президентството: Очакваме развиване по конституционното дело за имунитета на президента От "Дондуков " 2 припомнят, че единствено Конституционен съд може да пояснява главния закон
Като цяло делото е безпредметно, допълват юристите
От президетството споделиха, че ще изчакат решението на конституционалистие: „ След като основният прокурор е сезирал Конституционния съд, чакаме развиване по формираното дело. Само Конституционният съд може да пояснява Конституцията “.

Магистратите нямат период за изговаряне по проблема.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР